EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+47 млн. регистрирани е-прегледа в НЗИС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+47 млн. регистрирани е-прегледа в НЗИС

mail11:09 | 19.07.2023прегледи 1674 коментарикоментари 0


Общият брой на регистрираните прегледи в електронен формат през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надхвърли 47 млн. за последните 18 месеца. Данните на „Информационно обслужване“ показват, че средно на ден се регистрират над 130 000 електронни прегледа от над 13 500 лекарски практики в цялата страна, а общият брой на лекарите, които използват електронното документиране на извършените прегледи надхвърли 17 000. НЗИС дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Модулът „Е-преглед“ е основна част от личното медицинско досие на всеки потребител и дава възможност на всички граждани да имат пълна проследимост на заболявания, диагнози, назначени терапии, изследвания и др. Пациентите вече не трябва да пазят и носят всички издадени им хартиени амбулаторни листове, нито да помнят какви медикаменти са им били предписани и как са им повлияли те. Цялата информация е налична в електронен формат и може да бъде достъпена по всяко време. 

„Електронизацията на процесите в здравеопазването е изцяло насочена към защита на правата на пациентите“, обясни изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ г-н Ивайло Филипов. По думите му, чрез личното медицинско досие, което е достъпно през уеб портала my.his.bg и мобилното приложение „еЗдраве“, гражданите могат да контролират здравната система, да я предпазват от злоупотреби и източване на публични средства. „Дигитализацията значително подобрява прозрачността и качеството на здравните услуги в България“, допълни Филипов. Чрез НЗИС оторизираните власти получават структурирани медицински данни, които се използват за извършване на различни анализи, планиране и прогнозиране.

Данните от НЗИС показват, че за по-малко от 2.5 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърли 34 млн. Средно на ден, централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти, обработва над 68 хил. е-рецепти. За по-малко от месец, откакто беше въведена новата функционалност в системата, са изписани над 410 хил. електронни рецепти за лекарства, съдържащи наркотични вещества. Модулът „Е-рецепта“ се използва ефективно от близо 3 600 аптеки в цялата страна и над 4 300 фармацевти. Онлайн системата за предписване и отпускане на лекарства намали драстично риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчи максимално пациентите, лекарите и фармацевтите. С дигитализирането на процеса, на практика, се елиминира възможността за обработка на сгрешена, дублирана, изтекла или фалшива рецепта. Пациентите могат да следят срока на изпълнение на рецептата, както и да проверят по всяко време предписания им медикамент и конкретните инструкции за неговия прием. 

Платформата за издаване на електронни направления, която беше пусната в експлоатация в началото на декември 2020 г., също отчита впечатляващи резултати. През НЗИС са издадени близо 30 млн. е-направления, като средно на ден системата генерира над 72 хил. направления. В пациентското досие могат да бъдат видени както актуалните издадени направления, така и вече изпълнените. 

Реализираните електронни хоспитализации в болниците надхвърлиха 2 млн. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти позволява на лечебните заведения да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, лабораторни изследвания, консултации, издаване на епикризи и др. Средно на ден се регистрират по 10 000 електронни хоспитализации от 351 болнични заведения в страната.

„Въвеждането на електронни услуги в здравеопазването спестява тонове хартия, която доскоро се използваше за издаването на рецепти, направления, хоспитализации, епикризи и др.“, каза г-н Ивайло Филипов. По думите му дигитализацията на процесите помага за спасяването на хиляди декари дървесина и милиони литри вода, които са необходими за производството на хартия. „Опазването на околната среда и намаляването на вредните емисии са основен приоритет за „Информационно обслужване“, допълни Ивайло Филипов.

Въпреки впечатляващите числа, все още по-голямата част от регистрираните електронни записи в системата са по линия на финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което ограничава пълнотата на медицинската история на пациентите. НЗИС е създадена да обслужва всички медицински събития на пациента – прегледи, рецепти, изследвания, имунизации и др. документи независимо от източника на финансиране и всеки модул в системата предоставя необходимата техническа обезпеченост.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg