EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

450 лв. данъчно облекчене за дете само за 2021 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

450 лв. данъчно облекчене за дете само за 2021 г.

mail18:05 | 30.11.2021прегледи 1163 коментарикоментари 0


В края на годината работещите родители могат да подадат декларации за данъчни облекчения за деца до 18 години през своя работодател, или да направят това като  като подадат годишнна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ в периода от 10 януари до 30 април следващата година. До този момент сумата, която се възстановяваше, не беше значителна, но през 2021 г. тя се определя по специфичен начин и възлиза на 450лв. на дете.

Потърсихме експертите от Института на дипломираните експерт-счетоводители /ИДЕС/, за да разберем спецификите на направените промени. Председателят на ИДЕС Бойко Костов споделя, че промяна за ползване на данъчните облекчения е гласувана изрично за 2021 година при одобрение на държавния бюджет за годината през месец декмеври 2020 г.:

„С параграф 9 от преходните и заключителни разпоредби /ПЗР/ на Закона за държавния бюджет на Р. България за 2021 г., който беше обнародван в ДВ, бр. 104/08.12.2020 г. бяха въведени значително по-високи размери, които да се прилагат при данъчните облекчения за деца до 18 години и за деца с увреждания. Важното е дебело да се подчертае, че тези завишени суми на данъчните облекчения се прилагат само и единствено за 2021 г., тъй като нямаме никаква промяна в съответните норми на чл. 22в и чл. 22г на самия материален данъчен закон - ЗДДФЛ.“

При ползване на данъчното облекчение за деца до 18 г. само за 2021 г. сумата, която може да се приспадне от годишните данъчни основи, е както следва:

- за едно ненавършило пълнолетие дете - в размер на 4500 лв.;

- за две ненавършили пълнолетие деца - в размер на 9000 лв.;

- три и повече ненавършили пълнолетие деца - в размер на 13 500 лв.

Респективно данъкът за приспадане, който ще бъде върнат на родителите е в размер на 10% от посочените по-горе суми.

При ползване на данъчното облекчение за деца до 18 години с увреждания по само за 2021 г. сумата, с която се намаляват годишните данъчни основи за отглеждане на едно дете с увреждане  е в размер на 9000 лв. или  900 лв. данък за възстановяване

Данъчното облекчение се приспада от сумата на годишните данъчни основи по чл. 17. Общата годишна данъчна основа включва доходи от трудови правоотношения, доходи от друга стопанска дейност, доходи от наеми, доходи от прехвърляне на права или имущество и доходи от други източници, посочени в чл.35 от ЗДДФЛ. Детето, за което се ползва данъчното облекчение, следва да е местно лице на държава-членка на Европейския съюз или на страна по Европейското икономическо пространство, да не навършило пълнолетие и да не е настанено на пълна държавна издръжка за резидентна грижа.

„Важно е родителите да вземат предвид, че когато сумата на годишните данъчни основи по чл. 17 е по-малка от сумата на данъчните облекчения, разликата може да се ползва от другия родител като намаление на неговата годишна данъчна основа.“, споделя Бойко Костов. „Също така, ако облекчението се ползва от повече от едно лице /примерно двамата родители/ и бъде надвишен пълният им разрешен размер, то всяко данъчно задължено лице (ДЗЛ) връща сумата на ползваното облекчение и по този начин се губи изцяло това право за съответната данъчна година от правоимащите лица, независмо за кое от двете данъчни облекчения става въпрос.“

Изключително важно е да се има предвид, че двете данъчни облекчения се ползват независимо едно от друго и сумите за приспадане от данъчната основа дефакто се „натрупват“. При 1 дете до 18 години с установено увреждане 50 и над 50% правоимащите ще могат да приспаднат от годишната си данъчна основа следните суми:

за данъчното облекчение по чл. 22в – 4500 лв.; и

за данъчното облекчение по чл. 22г – 9000 лв. или общо 13 500 лв

За ползване на данъчното облекчение за дете до 18 г. с увреждане се изисква освен това да има влязло в сила решение на компетентен орган за констатиране на степен на увреждане 50 и над 50 на сто. Данъчното облещкчение може да се ползва в пълен размер за годината на издаване на документа за установяване на степен на увреждане и за годината на изтичане на срока на валидност на същия документ.

Общо изискване за ползване на тези данъчни облекчения е правоимащите лица да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната си данъчна декларация или към датата на деклариране на обстоятелствата пред работодателя.

Не трябва да забравяме и какъв ефект може да окаже тази промяна на бизнеса. При едноличните търговци /ЕТ/ няма промяна в правилото - ако едно лице има годишна данъчна основа по чл.17, както и като ЕТ, и данъчната основа по чл. 17 не е била достатъчно голяма, за да поеме сумата на двете облекчения, то неприспаднатите суми се намаляват от данъчната основа като ЕТ. “Лицата нямат право на избор от коя данъчна основа да приспадат – трябва да се спази поредността, тъй като данъчната ставка за облагане на ЕТ е по-висока /15%/ от ставката за облагане на останалите доходи на база обща годишна данъчна основа от 10%. Тази поредност е регламентирана с цел да не могат по тяхно осмотрение да намаляват данъчната си основа, подлежаща за облагане с по-висока данъчна ставка.”, коментира още Костов

Експертите предвиждат, че на база на значително завишения им размер за 2021 г. в някои предприятия след определяне на годишния размер на данъка е възможно като цяло предприятието да има дебитно салдо по сметката за отчитане на данъците върху доходите на физически лица /ДДФЛ/, т.е. вместо за внасяне за м.декември 2021 г. да има сума за възстановяване на данък.

“По наше мнение, доколкото в Декларация 6 предприятието не би могло да запише отрицателна сума, а само нула, приспадането следва да се извърши в следващите данъчни периоди, когато размерът на задължението за ДДФЛ ще превиши сумата на данъка за приспадане от преизчислението на неговия годишен размер за доходите от трудови правоотношение от страна на работодателя по основното трудово правоотношение.”, допълни Бойко Костов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg