EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4,5 млрд.лв. помощ за бизнеса отпуска МС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4,5 млрд.лв. помощ за бизнеса отпуска МС

mail18:05 | 24.03.2020прегледи 9796 коментарикоментари 0


Правителството дава половин милиард лева за покриване на увеличените разходи за Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и за Министерството на вътрешните работи, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов днес.
За подпомагане на бизнеса се дават 4,5 млрд. лева, каза премиерът. Българската банка за развитие ще даде на бизнеса 500 млн. лева като гаранции за кредити. С тези пари фирмите могат да вземат 2,5 млрд. лева кредити, обясни Борисов.

„Две са големите мерки – едната е портфейлните гаранции през ББР и тези 200 милиона лв. за отпускането на необезпечени кредити на физически лица в неплатен отпуск“, каза и министърът на финансите Владислав Горанов. Кредитите обаче ще са за хора, които са запазили заетостта си и само са пуснати в неплатен отпуск, подчерта той. И бизнесът и хората могат да стигнат до тези пари през търговските банки, обясни той. ББР вече е изготвила и програма за двете мерки. Мерките на БНБ, ББР и европейският банков орган не предполагат в следващия месец да има предоговаряне на кредити и събиране на такси от банките. Иначе обичайната банкова дейност струва нещо, коментира още Горанов.

Подпомагането за загубилите работата си ще е през социалната система и ще си ползват обезщетенията за безработица, посочи още Горанов. Патронажната грижа се разширява с 12 хил. души, а има готовност и да се раздадат до 1500 тона в хранителни пакети, посочи социалната министърка Деница Сачева.

200 млн. лева се дават като безлихвени потребителски кредити в размер до 1500 лева за хората пуснати в неплатен отпуск. За плащане на хората, които не са на работа, но са на щат и получават пари по схемата 60/40, ще са повече от един милиард лева.

Отговорност на работодателите е да съхранят хората си. Допреди месец искаха да внасят хора откъде ли не и да им строим къщи. Нека сега опитат да запазят хората си, каза още финансовият министър. Който не си е внасял осигуровките ще получава по-малко по тази схема. Ако готвач е на 200 лв. официално, а взема хиляди, ще е така“, обясни пък Борисов. „Всички малко ще редуцираме, за да си запазим работниците“, допълни премиерът.

До 30 юни се отлага плащане на данъци, което ще ни струва още 600 млн. лева и последно, утре на заседание на Министерски съвет ще гласуваме пенсионерите с по-ниски пенсии да получат общо 50 млн. лв. по схеми използвани по-рано, посочи Борисов.

С извънредното законодателство бе отложено плащането на корпоративния данък. ДДС се плаща от хората и не е облекчение за бизнеса, същото важи и за осигуровките, обясни Владислав Горанов.

Кризисният щаб се справя отлично. Не случайно за ген. Мутафчийски има толкова шеги, това значи че е значим човек, каза Борисов. Следващата стъпка в борбата с епидемията е да не се разреши да се излиза и тогава, ако това продължи до края на юни, ще бъде много тежко, посочи премиерът.
Зимният туризъм приключва обикновено в средата на март. Те, големите пари в туризма вече са ги взели, вече имат "мазнинка" , макар че е вярно, че този сняг не може да го ползват - въпросът е какво ще правим с летния туризъм, каза Борисов. Две са ни целите - да запазим възрастите хора и тази относителна свобода на движение, която ни позволява икономиката да съществува и да не затваряме предприятия, посочи Борисов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg