EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4.3% ръст за Албания през 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4.3% ръст за Албания през 2012

mail15:40 | 28.11.2011прегледи 632 коментарикоментари 0


Правителството на Албания предвижда за 2012 г. намаляване на бюджетния дефицит до 3% от БВП и икономически растеж от 4,3 %, въпреки дълговата криза в главните търговски партньори на Албания Италия и Гърция, съобщи Танюг. Бюджетът, който бе приет в Тирана в събота с гласовете на 74 депутати от управляващата коалиция след целодневна ожесточена дискусия, е много по-оптимистичен от оценките на МВФ и Световната банка за растеж от 1,5 до 2 %.
През последните години в Албания се забелязва динамично развитие на частния сектор, особено в сферата на услугите, строителството, транспорта и туризма. Земеделието в Албания е особено интересно за чуждестранните инвеститори, особено от Италия, Гърция, Холандия и Швейцария, които са наели 45 хиляди хектара обработваема земя, предимно за отглеждане на плодове и зеленчуци. Туризмът е в експанзия и също е особено атрактивен сектор за чуждестранните инвеститори, а най-големите инвеститори в този сектор са от Италия, Гърция и Германия. Потенциалите на албанската икономика са в големите резерви на петрол и газ, грамотната и евтина работна ръка. Слабостите на албанската икономика са много малките предприятия, остарелите машини и технологии, недостигът на капитал, недостигът на мениджърски, маркетингови и други знания, липсата на информация за чуждестранния пазар. Албания, която през април 2009 г. внесе молба за членство в ЕС, подписа Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС още през 2006 г., а след това и междинно споразумение, което предвижда напълно свободна взаимна търговия за период от 10 години.
Икономическият растеж в Албания през изминалите три години е сведен средно на три процента заради глобалната финансова криза и по-слабото икономическо представяне, докато държавният дълг възлиза на 59,5 процента от БВП. Около един милион албанци от 3 милиона жители работят в Италия и Гърция, но сега този ценен източник на приходи е застрашен заради кризата в еврозоната. Ние не игнорираме кризата около нас, но ще направим всичко, за да запазим макроикономическите индикатори и всеки месец ще осигуряваме средства за 800 000 семейства в Албания, заяви в парламента премиерът Бериша от управляващата Демократическа партия. В бюджета е предвидено в средата на 2012 г. да бъдат повишени заплати и пенсии в бюджетния сектор, а данъците няма да бъдат увеличени. За 2012 г. са предвидени държавни приходи от 355,8 милиарда леки (2,3 милиарда евро), с осем процента повече от очакваните през тази година или 25,5 % от БВП. Разходите за тази година ще бъдат около 397 милиарда албански леки или 28,5 процента от БВП. Предвиденият растеж на приходите според МВФ е оптимистичен. Албанският министър на финансите Ридван Боде оцени, че банковата система е солидна, ликвидна и с достатъчно капитал.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg