EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

43 млн. лв. отчете НЗОК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

43 млн. лв. отчете НЗОК

mail16:15 | 05.02.2021прегледи 528 коментарикоментари 0


По предварителни данни по отчета за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2020 г. се формира дефицит /отрицателно бюджетно салдо/ в размер на 43 млн. лв. Това е посочила Жени Начева, председател на Надзорния съвет на НЗОК, на заседание на надзорниците. Стенографският протокол е публикуван на интернет страницата на НЗОК.

Когато се уточни окончателният размер на приходите, ще се установят окончателно параметрите на бюджетното салдо към края на годината.

Начева е предположила, че е възможно отрицателното бюджетно салдо да намалее и е припомнила за получен допълнителен трансфер от държавния бюджет, с който са били компенсирани несъбрани приходи. По думите й "за първи път през 2020 г. няма преизпълнение на приходите, което е обяснимо и въпросът е какъв ще бъде размерът на отрицателното бюджетно салдо , но по-важното е, че това не се е отразило на формираните здравноосигурителни плащания през годината".

Здравноосигурителните плащания по Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г. са в размер на близо четири милиарда и половина, като допълнително здравноосигурителните плащания са били увеличени със средствата от резервана НЗОК в размер на 139 млн. лв. , е посочила Начева. От средствата от резерва за първична извънболнична медицинска помощ са били предоставени 34 млн.лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ - 14 млн.лв. за дентална помощ - 15 млн.лв., за лекарства - 16 млн.лв. , за болнична медицинска помощ - 8 млн.лв. и 39 млн. лв. за други здравноосигурителни плащания. По думите на Начева изпълнението е на нивото на планирания размер на приходите. Отчетът е предварителен, особено в частта за приходите, е подчертала още Начева.бта


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg