EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4000 туристи на о. „Св. Анастасия”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4000 туристи на о. „Св. Анастасия”

mail16:30 | 20.06.2014прегледи 2043 коментарикоментари 0


Близо четири хиляди наши и чужди туристи са посетили остров "Света Анастасия" от май досега. Интересът е огромен. В събота и неделя има най-много желаещи да посетят острова, каза за БТА Стамен Стамов от отдел "Туризъм" в общината. Заради многото желаещи от там обмислят да пуснат и допълнителен трети кораб, който да превозва туристи до "Света Анастасия".

"Света Анастасия" е единственият остров по Черноморието ни, който е превърнат в туристическа забележителност.

Намира се на 6,5 километра от Бургас. Висок е 12 метра и се простира на площ от 9 декара. Между 1945 г. и 1990 година островът носи името "Болшевик". От 60-те до 80-те години на миналия век островът е любимо място на творческата бохема на Бургас. Негов "губернатор" дълги години бургазлиите наричат големия бургаски поет Христо Фотев. Той прекарвал там голяма част от времето си. На острова тогава имало ресторант, малък хотел, църква и кей.
През 2010 година по настояване на кмета на Бургас Димитър Николов, държавата отстъпи на Община Бургас правото да стопанисва и управлява острова. След като бяха обновени и възстановени всички сгради на острова с европейски средства, той се превърна във визитната картичка на Бургас и в най-голямата атракция по нашето Черноморие, заяви Димитър Николов.
Експертите отбелязват, че островът е известен и с това, че там са снимани филмите на Рангел Вълчанов "На малкия остров" и "Островът" на Камен Калев, с участието на французойката Летисия Каста. От 2001 година "Света Анастасия" е със статут на природно-археологически резерват.
Сега на "Света Анастасия" има ресторант, който носи името "100 години назад", кафене, музей, лекарна за билки, манастир, къща за гости, конферентна зала. В музея има 3D анимация, звукови и светлинни ефекти. "Доскоро това звучеше като приказка, но от това лято е част от бургаската реалност, благодарение на спечеления и изпълнен от Община Бургас проект "Културно-историческото наследство на остров "Света Анастасия" и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие"", каза кметът Димитър Николов. В ресторанта се предлагат морски деликатеси, като най-многобройни са мидените. Причината е, че около 9-те декара земя насред морето се намира най-голямата естествена плантация на черна мида у нас. През 2012 година община Бургас инициира кампания сред гражданите за събиране на автентични бургаски рибни рецепти, с които да се гощават гостите на "Света Анастасия". "Гозбите се поръсват с пресни подправки, островно производство. Тук са садени. Имаме див гьозум, розмарин, имаме също собствено производство девисил за супи", разказа за БТА майстор-готвачът Любомир Пенков. Освен с разнообразие от прясна риба и морски дарове, готвачите изкушават и с островитянско барбекю.
В лекарната се сервират чай с 10 билки, едната от които вирее само на острова. Туристите може да опитат природни сокове, тинктури, сушен микс от диви плодове и мед по стари манастирски рецепти на лекарната. Къщата за гости предлага гледка към Бургаския залив. Освен това има и няколко стаи от типа "манастирска килия".

На остров "Света Анастасия" музеят е едно от най-любопитните места

В музея има снимки, документи и факти от историята на острова, както и различни предмети и монети от археологически разкопки. Има също 6 помещения с различни интерактивни инсталации по идея на сценографа и визуален артист Венелин Шурелов. Помещенията носят имената:"Съкровищница", "Екамус","Карцер", "Островът на свещениците", "Св. Анастасия" и "Плюс ултра". Църквата е най-старата постройка на острова. Тя датира в периода 12-14 век и е с уникална дърворезба. Възстановени са и част от стенописите в нея, които са от 14 век. Помислено е и за хората с увреждания. Кеят е приспособен за инвалидни колички, пътеките са със специален наклон, а на 2-рия етаж в голямата манастирска сграда има асансьор.

До най-новата атракция на Бургас се стига с туристически корабчета

Те тръгват от мостика на централния плаж. В момента туристи возят трикорпусният катамаран "Кук" и корабчето "Дияна". "Кук" побира 210 пасажери и прави по три курса на ден. На 1 юни с по два круиза на ден се включи и 60 местният плавателен съд "Дияна". Корабчето ще плава всеки ден до края на сезона и ще тръгва от моста в 11.00 и в 14.30 часа. Корабът "Кук", който тръгна на 15 май, продължава да извършва курсовете си по разписание - 10.00 часа, 13.30 часа и 17.30 часа също от моста. От Общината възнамеряват да наемат и трети кораб. "Причината за създаването на общинската мини флотилия е огромният интерес към посещенията на острова", обясниха от общинската администрация. От там възнамеряват да пуснат и вечерен курс до "Света Анастасия". При лошо време и неблагоприятни метеорологични условия курсовете се отменят. На кея на остров "Света Анастасия" могат да акостират също частни лодки и яхти.

Община Бургас ще бъде единствената у нас, която ще разполага със собствен туристически кораб

Параходът вече е поръчан и се изработва в Царево. От следващото лято общинският кораб ще се включи в маршрута до острова. Катамаранът "Levаnty", модел "CSP 175" ще е с капацитет до 110 пътници и 4 души екипаж. На "Света Анастасия" вече има и резервации за сватбени церемонии, кръщенета и десетки запитвания от чужбина. Комбинирани пакети за посещение на острова, включващи пътуване с кораб, хапване в ресторанта и по желание билет за музей, се дават с отстъпка от индивидуалните цени до около 15 процента, информират от общината. Има и намаления за групови посещения, както и за туроператори след сключени договори.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg