EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

400 т. домати със свръхпестиците на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

400 т. домати със свръхпестиците на пазара

mail18:10 | 14.02.2011прегледи 2212 коментарикоментари 0


Проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила наличие на пестициди над нормата в общо около 400 тона зеленчуци, внос от Йордания.

Става дума за домати, краставици и чушки. Откритите количества пестициди в доматите са били 10 пъти над нормата, 6 пъти над позволеното е нивото им в краставиците. В чушките съдържанието на пестици е трикратно по-високо от позволеното. Проверката е направена още в събота, след публикация в медиите. Тогава е взета и първата проба на зеленчуците като на по-късен етап е взета още една проба отново от референтната лаборатория на БАБХ. Стоката, която изследват експертите е спряна за продажба още при взимането на пробите.

Днес част от ръководството на Агенцията и земеделският министър Мирослав Найденов посетиха Борсата за плодове и зеленчуци в столичния квартал Слатина, където се съхраняват част от тези зеленчуци. След преговори с фирмите, които са купили продуктите от Йордания обаче беше взето решение да се направи и трета проба от независима лаборатория. Освен това представител на вносителите ще има възможността да присъства по време на изследването. Ако след края на проверката резултатите покажат наличие на пестициди в нормата, възбраната за пускане на пазара ще бъде вдигната и тези продукти могат да достигнат до потребителите. Има вероятност третата проба да покаже по-ниско съдържание на вредни вещества, тъй като, както обясниха вносителите, пестиците се разграждат с всеки изминал ден. Самите вносители, обаче, също са изпратили проби за изследване в лаборатории в Испания и в Германия. По закон ако в зеленчуците има пестициди над нормата те могат или да се унищожат или да се върнат в страната - производител. "Вносителите са платили стоката предварително. Не съществува опция те да върнат на производителя стоката обратно, каквато възможност има в българското законодателство, и това биха понесли огромни загуби", каза днес министърът на земеделието. Според министъра Йордания трябва да носи отговорност за продукцията, която напуска територията й. "Много са ми мили българо-йорданските отношения, но по-мил ми е българският народ. Ние защитаваме правата и здравето на българските консуматори. Проблемът е огромен и са поставени на изпитания отношенията между Йордания и България, защото и там има български продукти, но ако ние има закараме пилешко месо с антибиотици, те какво ще го направят?", обърна се Мирослав Найденов към вносителите. Въз основа на до сега направените две проби България може да информира незабавно страните-членки на ЕС за откритото наличие на пестициди в зеленчуци от Йордания. Зам. директорът на агенцията Антон Величков обясни, че до сега не е правена проверка на стоки с произход от Йордания, тъй като Йордания не е сред страните в европейския регламент № 669, на базата на който се извършва вносът от трети страни. България ще иска от ЕК от сега нататък и стока от Йордания да се проверява. Очаква се БАБХ да изпрати писмо и до Агенция "Митници" на базата, на което митниците ще трябва да уведомяват агенцията, за хранителните стоки, които влизат в страната от Йордания, за да могат компетентните органи да проверят тези продукти преди те да достигнат до пазара. "За последните три месеца са внесени около 200 партиди от Йордания предимно зеленчуци, което е около 400 тона", каза още той. Зам.-директорът на агенцията за безопасност на храните д-р Тенчо Тенев обясни, че в това количество пестициди не могат да доведат до остро отравяне, но биха могли да увредят черния дроб на малките деца и на бременните жени.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1958