EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

40 млн.лв. такси е прибрала Камарата на строителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40 млн.лв. такси е прибрала Камарата на строителите

mail17:55 | 03.01.2013прегледи 615 коментарикоментари 0


Иглика Горанова, komentator.bg
40 милиона лева е събрала от такси за бизнеса Строителната камара за шест години (2007-2012г.). Това се казва в доклад „Оценка на въздействието на прилагането на Закона за камарата на строителите“, който е качен на сайта strategy.bg. Анализът е поръчан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а фирмата, която го е правила е Центърът за оценка на въздействието на законодателството.
Разходите за строителния отрасъл, за издръжка на камарата и на централния регистър, са впечатляващи. Строителите са дали за членство в Камарата 1,8 млн. лв., а за първоначално вписване в регистъра, което е задължително - 20 милиона лева. Експертите са изчислили, че пари са давали и фирми, които първоначално са се вписали през периода 2008-2012, вече са се отписали и нямат реални ползи от него.

Браншовиците търпят критики и заради това, че не изпълнили решение 808 на Министерския съвет от ноември миналата година, с което се задължават да намалят таксите.
„В анализа има факти, които не са отразени“, заяви пред komentator.bg Иван Бойков, Изпълнителен директор на Камарата на строителите. Той допълни, че таксите са намалени от 2007 година насам 6 пъти. За издръжката на регистъра сега една фирма плаща 230 лева, а не 1200, както в началото. Поддръжката на самия регистър пък струвала 4 милона лева на година. Освен това, Камарата имала и вестник „Строител“, който също издържала. От камарата заявиха, че са се съобразили с решението на Министерския съвети и са намалили таксите, но това не е отразено официално, защото не е минало Общото събрание на организацията. Днес е последният срок за съгласуване на документа, който предстои да бъде приет от МРРБ.
В анализа на доклада се предлага Камарата да намали таксите за бизнеса, както и да облекчат фирмите с внасянето на финансовите отчети. Според членове на Камарата обаче този доклад е вид неясна атака, защото в него се предвижда засилване на контролните функции на държавата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg