EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

+40 млн. лв. за автобусните превозвачи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+40 млн. лв. за автобусните превозвачи

mail16:24 | 19.05.2020прегледи 1087 коментарикоментари 0


Протестно шествие от над 100 автобуса на собственици на фирми за туристически превоз се проведе по обед в София. Искането на бранша към правителството е за спешни мерки за решаване на проблемите в един от най-силно засегнатите сектори на икономиката.

Предприетите към момента от държавата мерки за справяне с кризата в сектор транспорт са насочени към всички фирми, осигуряващи автобусен транспорт на пътници. В това число градския транспорт, случайните превозвачи и международния транспорт. По статистика на ресорното ведомство в тези компании работят над 27 000 души.

По отношение на регистрирани безработни транспортният сектор не е сред най-засегнатите, отбеляза Зорница Русинова – зам.-министър по труда и социалната политика. От началото на кризата те са около 4 хиляди. Същевременно работа в сектора са започнали 740 души.

Част от исканията на протестиращите превозвачи са изпратени и в МТСП. Не са много тези, които са се възползвали от мярката 60/40, но срокът й е удължен, допълни Зорница Русинова. От 1 юли превозвачите ще бъдат подпомогнати с допълнителна компенсация в размер на 290 лева, която може да се получава до края на годината. Средствата общо са около 40 млн. лева и целта е да не са съкращават хора.

„Има и косвен ефект – автобусният превоз – градски,, междуградски и международен, е основна предпоставка за заетост. Кандидатстването ще бъде с опростена заявка през Агенцията по заетостта. Няма ограничение за броя хора от една фирма.“

Средствата ще са достатъчно за всички фирми (малко над 1500), които са лицензирани като превозвачи, уточни зам.-министър Зорница Русинова.

Според протестиращите днес собственици на фирми, ангажирани в сектор “Случаен превоз”, част от автобусните превозвачи не могат да се възползват от мярката 60/40, защото компаниите реално нямат никакви приходи. Мярката за безвъзмездната финансова помощ от Програмата за иновации и конкурентоспособност (ОПИК) също е неприложима за бранша, тъй като размерът ѝ е недостатъчен.

Мярката, подсигурена с 40 млн. лева, ще бъде много полезна за бранша, защото ще обхваща всички видове превози и да подпомогне всеки сегмент от автобусния транспорт, смята Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888