EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

40 затворени бензиностанции за 2 часа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40 затворени бензиностанции за 2 часа

mail14:10 | 11.01.2011прегледи 1501 коментарикоментари 1


Само за два часа проверяващите екипи на НАП затвориха 40 обекти за търговия с течни горива в цялата страна, защото не са свързали касовите си апарати с информационната система на агенцията, съобщиха от НАП.
Според информация на агенцията една част от неизрядните бензиностанции и газстанции въобще не са отворили врати, тъй като не са изпълнили законовото изискване да подават електронно данни към НАП.
Общо 400 данъчни проверки започнаха днес в обектите за търговия с течни горива. Целта е да се провери дали всички бензиностанции в страната са изпълнили изискването да свържат фискалната си система с НАП. Законът предвижда от днес всеки обект да подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот. Освен това органите на НАП ще имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати, монтирани по бензиностанциите.
Предстои в близките няколко дни да бъдат проверени всички бензиностанции в страната. Тези обекти, които не са изпълнили законовото изискване да свържат касовите си апарати с агенцията, ще бъдат затворени, а освен това ще им бъдат налагани и санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв., предупреждават
от НАП.
По информация от агенцията средно 3000 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива.
След изграждането на връзката между фискалните системи на търговците на горива и НАП ще е възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект и при отчитане на отклонения, данъчни
инспектори ще посещават обекта за физическа проверка.
Най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на март 2012 г. всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП.
По -късно през деня изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов съобщи на специална пресконференция, че затворените обекти за търговия с горива са общо 166.
При проверката на бензиностанциите в цялата страна екипите са открили и запечатали 76 обекта, които работят, без да са свързани със системата на НАП, а 90 бензиностанции не са отворили изобщо. В системата на НАП са регистрирани 2202 обекта.
Днес се прави нещо, което 20 години не е правено умишлено, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той заяви, че това е струвало огромни усилия на правителството и че в края на всяка седмица през последните месеци е имало съвещание с всички участници в процеса за свързване на бензиностанциите в системата на НАП.
Премиерът Борисов каза, че се регистрират около 30 процента спад в продажбата на горива и това е доказателство за прекъсването именно на нелегалната търговия. Според министър-председателя поне 100 милиона лева ще бъдат допълнително вкарани в бюджета. 

 


 
Коментари
 
"Мошенник" - 12-01-2011 г. 10:07:13

Даааа.... И сега кой е виновен? Аз съм бензинаджия.Имам сключен договор с фирма за касовите апарати.Те казаха че още не са готови и че напърите казали да е така докато обиколят всички бензиностанции, дето ги поддържат.Напърите им дали в последния момент инфо за технологиите и нямало време и т.н.... А аз давам всеки ден с ел.подпис на сайта на напърите оборота! И сега кого да съдя?!?! Напър съди ли се?!?! Или фирмата за апаратите? Мафиотска държава!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg