EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП проверява и спира бензиностанции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП проверява и спира бензиностанции

mail10:01 | 11.01.2011прегледи 861 коментарикоментари 0


Данъчните служители започват проверки в обектите за търговия с течни горива. Целта е да се установи дали бензиностанциите са свързали касовите си апарати с информационната система на Националната агенция за приходите, което е задължително от тази година, предаде БНР.
В последните дни на миналата година към НАП са се свързвали средно по 20-25, коментира директорът на приходната агенция Красимир Стефанов. Той предупреди, че бензиностанциите, които продължат да работят без връзка с данъчните, ще бъдат запечатани.
"Докато те не се вържат, просто няма да има как да работят. Имаме всички търговски обекти, които търгуват с горива и не виждаме те да са свързани с нас. Нашето посещение няма някаква обективна причина за това да не се случи. Ще ги контролираме физически. Ако примерно в някакъв разумен срок, те ни изпълнят изискванията, естествено ще бъдат отпечатани", обясни Стефанов.
При свързването на касовите апарати на бензиностанциите със системата на данъчните ще може да се следи ясно какви количества се продават и какви данъци се плащат. Ще могат да се правят сравнения между обекти, които работят при еднакви условия, а отчитат драстични разлики в оборотите, за да не плащат данъци. Резултатите от проверките ще бъдат обявени след обяд в присъствието на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и изпълнителния директор на приходната агенция Красимир Стефанов.

Държавата ще сложи датчици на резервоарите на бензиностанциите, съобщи пред БТВ финансовият министър Симеон Дянков. Според него, за да бъде преборена контрабандата на 100%, освен касовите апарати и самите резервоари в бензиностанциите трябва да бъдат свързани с данъчните. Идеята е дошла от Асоциацията на търговците на горива.
В някои, особено по-малките бензиностанции, те твърдят, че през нощта идва цистерна, вкарва гориво в самия резервоар и след това те започват вече колонките да са свързани в НАП, но самото фалшиво гориво, така да се каже, вече е влязло в резервоара, коментира Дянков. Стана ясно, че финансовият министър вече е задействал законова поправка за слагането на датчици на резервоарите.
До 300 млн. лв. допълнителни приходи в хазната се очакват от този тип мерки. В България има 3300 бензиностанции, като само между 200 и 300 от тях на този етап са свързали своите колонки с данъчните. Докато не изпълнят това задължение, те ще бъдат временно затворени.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161