EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

4% ръст на БВП и през H2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4% ръст на БВП и през H2

mail06:30 | 14.07.2018прегледи 2427 коментарикоментари 0


Според анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг през втората половина на 2018 година българската икономика ще реализира вероятно ръст от 4%.  „Забавянето в глобален мащаб няма да се усети у нас до края на 2018 г. Това не означава, че българските инвеститори не трябва да се подготвят за един по-слаб период на растеж и отражението му върху инвестициите“ – обяснява Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант.

Икономическата среда у нас се подобрява, отчитат още анализаторите. Това ще продължи и през втората половина на годината, без да се наблюдава сериозна заплаха за растежа. Инфлацията ще се забави през този период, след като бъде отчетено повишението на разходите за комунални услуги. В същото време заплащането за труд ще расте с високите темпове от предходната година, което ще гарантира реалния икономически растеж в страната.

В средата на 2018 г. имаше събитие, което постави началото на коренна промяна на българската борса. Публичното предлагане на Градус АД не само показа, че на Българска фондова борса може да се набере значителен капитал, след като привлече 81 млн. лв. през юни, но и акцията е една нова възможност за дългосрочна инвестиция с умерен риск. Това предлагане ще даде път към борсата и на други големи български дружества; чрез един постепенен и продължителен процес на развитие на пазара. Анализаторите посочват, че глобалното забавяне ще се отрази на българския фондов пазар и намаляват прогнозата си за ръст на основния индекс SOFIX до 5% за края на годината.

Анализаторите прогнозират златото да се върне на нивото от 1 350 долара за тройунция, когато доларът поевтинее в очаквания сценарий на забавено глобално икономическо развитие. Според експертите търговската война на Тръмп ще има слаба реакция върху петрола, така че цената ще се движи в диапазон 70 – 80 долара, като ОПЕК няма да остави ръст над този максимум.  Възможен е спад за акциите през септември, който ще бъде последван от растеж до края на годината.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg