EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 млрд. евро чужди инвестиции през 2009

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 млрд. евро чужди инвестиции през 2009

mail16:38 | 14.09.2009прегледи 772 коментарикоментари 0


Екатерина Тотева
Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев прогнозира за БТА, че към края на тази година се очаква общият размер на преките чуждестранни инвестиции в страната за 2009 да достигне около 4 млрд.евро.
За миналата година чуждестранните вложения в България надхвърляха 6 млрд.евро, напомни Сталев. За първата половина на годината общият обем на чуждестранни инвестиции е 1,6 млр.евро и за една трудна година това е добър резултат, коментира Сталев.
На челни позиции в класацията на топ-инвеститорите в България за тази година излиза Франция, която се нарежда на четвърто място наред с класическите държави инвеститори в страната като Холандия, следвана от Австрия и Германия.
По данни за първата половина на тази година въпреки кризата секторът недвижими имоти продължава да има водещи позиции в инвестиционния интерес и се класира на трето място след инвестициите във финансовите услуги и в търговията. Според Сталев потенциалът на сектора недвижими имоти ще бъде запазен и до края на годината.
За тази година агенцията е издала 12 сертификата за инвестиционни проекти - основно в сферата на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници - главно вятърни и соларни паркове и производствени мощности за елементи от соларни паркове.
Общият размер на сертифицираните от агенцията инвестиционни проекти е за близо 1,2 млрд. лева. В списъка има два производствени проекта - за производство на китайски автомобили в Ловеч и за изграждането на балнеокомплекс на Камчия, които
създават най-много работни места - 1500 от общо 1600, генерирани по всички сертифицирани проекти. Причината за тази диспропорция в трудовата заетост се дължи на това, че средният брой работни места, които се създават по проектите за ВЕИ е между 10 и 20 човека.
По данни на агенцията кризата е довела до забавянето на изпълнението на между 15 и 20 на сто от всички сертифицирани от агенцията през последните години проекти и е причина инвеститорите да искат удължаването на сертификатите. Забавяне има основно в областта на недвижимите имоти, като общо 70 са сертифицираните проекти от този сектор. Забавяне се усеща и в други дейности.
Сталев информира, че до края на годината трябва да бъде приет от Министерския съвет правилник за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, чиито промени бяха приети от предишния парламент.
За да се подобри ефективността на обслужването на инвеститорите, е необходимо в основните министерства, които контактуват с кандидат-инвеститорите - като това на околната среда, на регионалното развитие и на земеделието, да бъде посочен заместник-министър в рамките на вече определените екипи, който да отговаря за диалога с БАИ и за насърчаване на инвестициите. Това според Сталев ще спести време при обслужването на инвеститорите и ще ускори процедурите, свързани с държавната подкрепа за проектите им.
Друго предложение на агенцията е да се осигури по-голям бюджет за маркетинга на страната в чужбина, за тази година агенцията не е разполагала с целеви средства за подобни нужди, за разлика от други европейски държави, които чувствително са активизирали маркетирането на страните си в момент на криза.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg