EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 млрд. евро за пътища e прекалено малко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 млрд. евро за пътища e прекалено малко

mail11:58 | 30.03.2010прегледи 765 коментарикоментари 0


Доволен съм, че планирате да подготвите проекти за пътища за 4 млрд. евро за 2014 - 2020 г., но това е абсолютен минимум за следващия програмен период. Това каза зам.-ръководителят на отдел „България” в Главна дирекция „Регионална политика” на ЕК Карстен Расмусен на годишна конференция „Управление и развитие на стратегическа инфраструктура”, цитиран от агенция Фокус. На форума министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев каза, че МРРБ ще подготви проекти за 4 млрд. евро за 2014 – 2020 г.
„Никой не знае колко пари ще получи България за следващия програмен период, но ние не може да си позволим да работим по този сценарий. Структурните фондове ще останат като инструмент, въпреки че може да бъдат промени, но принципът на солидарност ще бъде запазен и след 2014 г. Трябва да сте сигурни, че след 2014 г. България ще получи между 10 и 15 млрд. евро, но казвам това, без да зная дали ще се случи, това е моето предположение. Но да се правят предположения, не е много правилно”, каза експертът.
България трябва да има силен акцент върху административния капацитет в усвояването на европейските средства. „Не можете да кажете, че няма да успеете да направите това или онова. Има проблеми в рамките на централната администрация. Например в процеса на издаване на разрешителни, който е сложен, много бавен, неефективен. Не е работа на ЕК да казва на България какво да прави”, каза Расмусен.
„Аз съм малко притеснен да видя, че железопътната компания намали броя на служителите. Те са съкратили половината си служители, работещи по европейските проекти”, коментира още той.
Според Карстен Расмусен е нужно е да има изпълнение на повече проекти. Например трябва да се усвояват по 1 млн. евро на ден във водният сектор, за да бъдат разходени заложени средства от Брюксел.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048