EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 млн. лв. санкция за Община Видин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 млн. лв. санкция за Община Видин

mail13:07 | 25.08.2022прегледи 934 коментарикоментари 0


Общо 4 млн. лв. санкция трябва да плати Община Видин заради нарушение при изграждане на Пречиствателната станция в предишния кметски мандат, съобщава Общината.

В съобщението се уточнява, че нередности при изпълнението на проекта за Пречиствателната станция за отпадъчни води на град Видин, чието изграждане бе извършено в предишните два мандата, са констатирани при встъпване в длъжност на настоящото ръководство на Община Видин и за нарушенията е подаден сигнал и до Европейската прокуратура. 

От общината уточняват, че констатациите за нарушения са установени и от Върховния административен съд (ВАС), който окончателно потвърди наложената на Община Видин финансова корекция в размер на 25 на сто от допустимите за финансиране разходи по договора за втория етап от изграждането на Пречиствателната станция за отпадъчни води. Той е подписан на 4 октомври 2017 година между „Хидрострой“ АД и тогавашния видински кмет Огнян Ценков, а стойността му е близо 18 млн. лв. с ДДС.

Санкцията, определена от Управляващия орган, е заради неправомерно отстраняване на един от участниците в проведената процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи – становище, което и магистратите от ВАС потвърждават със съдебно решение от 9 август 2022 г. 

Размерът на щетата, която Общината търпи от недоброто управление и работа по проекти с европейско финансиране през предходния мандат, е сериозна, допълват в съобщението и дават пример, че в тазгодишния общински бюджет 3, 519 млн лв. са собствените средства, отделени за финансиране на обекти от програмата за капиталови разходи.

Наложената санкция, която ВАС потвърди, означава, че заради грешки на предходното ръководство Общината сега губи 4 млн. лв., които биха могли да се инвестират в ремонти на улици и междублокови пространства в град Видин и останалите населени места, в подмяна на уличното осветление и други придобивки за видинските граждани. 

В момента в Административен съд – Видин се разглежда друго дело във връзка с наложена на Община Видин санкция по проекта за изграждане на Пречиствателната станция, само че за първия етап, изпълняван през мандата на кмета Герго Гергов. Ако тя също бъде окончателно потвърдена, общият размер на финансовата загуба за Общината - по първа и втора фаза на проекта, ще стане над 10 млн. лв., уточняват в съобщението. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038