EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 млн. лв. за електронно правосъдие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 млн. лв. за електронно правосъдие

mail12:30 | 19.09.2013прегледи 1761 коментарикоментари 0


Чрез "Единен портал на електронното правосъдие" занапред Висшият съдебен съвет (ВСС) ще предоставя публичен достъп на гражданите и бизнеса до електронните дела със заличени лични
данни и отново по електронен път ще изпраща съобщения и призовки, съобщават от пресцентъра на Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК).
Освен тези услуги чрез портала ВСС планира да въведе в експлоатация централизирана система за разпределение на делата на случаен принцип и система за електронно гласуване за пряк
избор на членове на ВСС от съдебната квота. Тези и други дейности ще бъдат изпълнени по проект на обща стойност 1 752 285 лв.

Още 2 325 830 лв. безвъзмездна финансова помощ ще бъдат предоставени на Върховния административен съд по проект за създаване на надеждна среда за обмен на данни и комуникация между административните съдилища в България и внедряване в тях на единна деловодно-информационна система (ЕДИС). Проектът предвижда прилагане на унифицирана, опростена и интегрирана информационна система за електронно деловодство във всички административни съдилища - Върховния административен съд и 28-те броя административните съдилища в България.
Очаква се проектът да доведе до повишаване ефективността на вътрешната комуникация между отделните административни съдилища и ВАС, посочват от ОПАК. Ще бъде предоставена възможност за обмен на документи и осъществяване на справки през интернет и прилагане на еднакви стандарти на всички нива на административното правораздаване при обслужване на гражданите и бизнеса.
Одобрените проекти са по процедура по подприоритет 3.3 "Подобряване на обслужването от страна на органите на съдебната власт чрез развитие на информационните технологии". Чрез
въвеждане на електронното правосъдие настоящата процедура цели да продължи реформата в съдебната система. И двата проекта трябва да бъдат изпълнени в рамките на 18 месеца, посочват от ОПАК.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg