EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 мерки срещу инциденти с трафопостове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 мерки срещу инциденти с трафопостове

mail10:30 | 18.10.2012прегледи 506 коментарикоментари 0


Инцидентът с трафопоста в Бургас може и да се повтори. Това е становището на българското предприятие Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ ЕАД). Основната причина е намалената ремонтна програма на електроразпределителните и топлофикационните дружествата. За да се предотвратят подобни инциденти, от ЦЕРБ препоръчват 4 основни превантивни мерки.
Първо, редовна профилактика и проверка на съоръженията.
Второ, инсталиране на системи за дистанционно следене на параметрите на трансформатори и подстанции. В повечето ЕС държави има изградени такива системи, които предотвратяват подобни инциденти на 100%, като цената им е между 1 000 и 15 000 евро. Най-евтините от тях само алармират, че има проблем, а експерти на място установяват какъв точно е той. По-скъпите в реално време и от дистанция показват какво точно се случва вътре в трансформатора, така че да може той например да се изключи веднага. Освен, че предотвратяват аварии, тези системи удължават и живота на трансформатора. В една Румъния например отдавна използват системи за дистанционен мониторинг, заключават експертите.
Третата мярка, която предлагат от ЦЕРБ, е увеличаване обема от инвестиции в профилактика. В момента частична профилактика се прави с общи средства на дружествата, което е крайно недостатъчно. Последните няколко години у нас няма нито един търг за профилактика и ремонт, организиран от ЕРП. Всяко едно съоръжение трябва да мине през подобен преглед. Липсата на инвестиции е следствие от по-ниската (в сравнение с Европа) цена на електроенергията. Лошото е, че за всичко плаща крайният потребител, допълват от там.
Четвъртата мярка е профилактиката, експлоатацията и контролът на електро съоръженията да не се правят от една и съща структура, както е в момента. Ако експлоатацията на един трансформатор се прави на едно място, профилактиката и ремонтите – на друго, а контролът – на трето, това значително намалява риска от аварии.
Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. У нас работи по проекти на AES, НЕК ЕАД, ЕСО, Е.ОН, ЧЕЗ Разпределение, Мини Марица Изток ЕАД, Лукойл, БДЖ. Има всички европейски сертификати за качество.Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. У нас работи по проекти на AES, НЕК ЕАД, ЕСО, Е.ОН, ЧЕЗ Разпределение, Мини Марица Изток ЕАД, Лукойл, БДЖ. Има всички европейски сертификати за качество.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg