EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4-годишни ученици - „за” или „против”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4-годишни ученици - „за” или „против”

mail13:00 | 17.01.2013прегледи 759 коментарикоментари 0


Днес депутатите от комисията по образование приеха поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, предложена от ГЕРБ. В член 65, алинея 1 се направи промяна, според която 4-годишните деца задължително посещават детска градина в следните форми – целодневна, полудневна форма на образование, както и самостоятелна организация по избор на родителя. Самостоятелната форма на предучилищно обучение изисква заявка от страна на родителите в най-близката детска градина или в общината. Вчера депутатите отложиха гласуването на спорни текстове за въвеждането на задължително предучилищно образование и върнаха законопроекта в ресорната комисия. Паралелно, родители протестираха пред парламента, за втори път през последните два месеца, срещу задължително предучилищно образование за 4-годишните.
Аргументите в парламента
Лилия Христова, също от ГЕРБ, изтъкна, че семейството е най-важната единица, а детската градина надгражда детското развитие. Много от заболяванията в ранна детска възраст се откриват именно в детските градини. Децата, които посещават детски градини впоследствие се развиват по-добре в училище. Малък е процентът на родителите, които не искат децата им да посещават детска градина.
Лютви Местан от ДПС заяви, че не оспорват необходимостта от ранно обхващане на децата в предучилищно образование. Но притесненията идват от факта, че в някои населени места няма условия родителят и детето да изпълнят задължението за посещение в детска градина. Няма възможност и на полудневна организация на тази форма. Единственият изход е транспорт, който обаче не е редно родителите да поемат.
Аргументите пред парламента
Родителите, които протестираха пред Народното събрание вчера, смятат, че задължителното предучилищно образование за децата на 4-годишна възраст е: „потъпкване на правата и свободите на гражданите на Република България”, „отнемане правото на хората да бъдат самостоятелни семейства и родители”, „тотална диктатура”, „терор над българските граждани”, „промиване на мозъци” и др.
Някои факти и обстоятелства
От една страна, не спират оплакванията, че има огромен недостиг на места в детските градини и родителите са затруднени с отглеждането на децата си. В този дух са твърденията, че през 2012 г. една трета от чакащите за детска градина са останали извън класирането. От друга страна обаче, се създава впечатление за родителски отпор децата да попадат твърде рано в институциите. Данните на Столичната община са различни - големият недостиг на свободни места е в детските ясли, а не в детските градини. Децата, които посещават детски ясли са едва 35%, докато тези, които ходят на детска градина в София са 80%, „един нормален процент за Европа”, по думите на кмета Фандъкова.
От една страна, не достигат детските надбавки и майчинските за месечната издръжка на децата (според майките), от друга - същите тези майки отказват да бъдат принудени задължително да изпратят детето си в детска градина или ясла и да започнат работа.
От една страна, срещу 60 лв. на месец децата получават безплатна закуска, обучение от квалифицирани преподаватели и грижи от седем до седем часа в детските градини, по думите на директор на ОДЗ. От друга, чрез въвеждането на задължителната предучилищна подготовка, държавата финансира по-голям единен разходен стандарт и той е с 224 лева повече на дете, според зам.-министъра на образованието Милена Дамянова.
Поглед към Франция
Поводът да се обърнем точно към тази страна дойде съвсем естествено - на дневен ред е обхващането от образователната система на децата под 3-годишна възраст. Всъщност, този въпрос се съдържаше в предизборните обещания на президента Франсоа Оланд. Идеята е в училище по-рано да попаднат и децата на емигрантите, които освен всичко, имат и езикови проблеми. Въпреки дългогодишните традиции на предучилищното образование във Франция, и там не мина без полемика. Учителите изтъкват, че колкото по-рано децата от семейства в неравностойно положение попаднат в училище, толкова по-голям е шансът им да научат добре френски език и в бъдеще да имат добри училищни постижения. Психолозите обаче контрират, че твърде малките деца са изправени пред риска от „емоционална травма”. Иначе, предучилищните класове в държавния сектор са отговорност на Министерство на образованието и посещаването им е безплатно.
Снимка: Архив


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg