EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 % от българите с увеличени доходи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 % от българите с увеличени доходи

mail10:00 | 01.06.2011прегледи 556 коментарикоментари 0


Две трети от българите твърдят, че през последната година живеят по-зле. Едва 4% от респондентите декларират, че стандартът им на живот се е повишил за последната една година, показват данните от най-новото изследване НЦИОМ. Освен това 63% посочват, че са изпитвали затруднения при плащането на разходите си за ток и отопление през последната година. Безработните и пенсионерите, жителите на малките градове и на селата, ромите и турците по-често посочват, че са изпитали затруднения да плащат ежемесечните си режийни разходи в домакинствата – ток, отопление и др. 58% са се ограничавали в покупките на стоки от първа необходимост, като това важи в най-голяма степен за хората на възраст над 50 години, за безработните, за пенсионерите, за жителите на малките градове и на селата, за ромите и турците.
43% не са осъществили плановете си за почивка (предимно хора на възраст между 30 и 39 години, както и жители на малките градове), 40% са отложили за по-добри времена планирания ремонт на жилището си.
22% са имали проблеми с изплащането на вноските по кредитите си, а 19% са отложили планирана покупка на лека кола. 16% временно са останали без работа, а 15% са без работа повече от 6 месеца. Хората в активна трудова възраст по-често от останалите твърдят, че се затрудняват с изплащането на месечните вноски по кредитите си. Две трети от безработните в настоящото проучване, посочват, че отнасят себе си към трайно безработните (без работа за период от над шест месеца). 40% от българите очакват стандартът им да се подобри през следващата година, два пъти по-малко са песимистите за това как ще живеят след година.
Освен това 26% от интервюираните се страхуват от безработица, 24% от ниския стандарт на живот, 14% от инфлацията, 10% се тревожат от престъпността и корупцията, а 6% от състоянието на здравеопазването.
На въпрос "Кои местни проблеми са важни и за тях трябва да се говори открито?", 12% от респондентите поставят на първо място липсата на инвестиции, слабата местна икономика и безработицата по места.
Лошите пътища и слабият контрол върху финансовите средства, които се дават за местната инфраструктура, са местни теми, които убягват от общественото внимание според 10% от българите. Това твърдят най-често младите и заможните българи, както и жителите на селата. Обезлюдяването на градовете и селата на България е тема с национално значение, която се подценява често според 3% от българите, предимно жители на малки населени места.
Едва 11% от българите обаче вярват, че е възможно до края на 2011 година страната ни да излезе от икономическата криза. 50% виждат изхода от кризата доста отложен във времето напред, а една пета дават отчаяния отговор "никога няма да излезем от кризата". Образованите българи говорят за това, че изходът от кризата ще се усети в обозримо бъдеще, но не и през настоящата година. Това мнение споделят и две трети от заетите в частния бизнес. Най-често прогноза, свеждаща се до отговора "никога няма да се усети у нас излизането на страната от кризата", дават хората на възраст над 50 години, нискообразованите, живеещите в мизерия и жителите на селата.
Оптимистите за бъдещето на страната са сравнително устойчив дял от българите през месеците от началото на годината – 47%. Песимистите леко намаляват – от 41% на 39%. Съизмерими са тенденциите и когато става дума за персоналните оптимистични очаквания, като и тук леко намаляват скептиците към личната перспектива – с 2% спрямо началото на годината.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg