EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

397 млн.лв. евентуални приходи от "Турски поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

397 млн.лв. евентуални приходи от "Турски поток"

mail09:03 | 07.03.2019прегледи 604 коментарикоментари 0


Анализите, които сме направили до този момент, показват, че приходите, които ще реализираме на година са над 397 млн. лв. Или за периода от 2020 до 2039 г. приходите от реализацията на този проект ще бъдат малко над 7 млрд. лв. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в тв интервю в отговор на въпрос след колко време ще сме си върнали средствата, които ще  инвестираме в изграждането на българско разклонение на „Турски поток“. „Всички разходи, които „Булгартрансгаз“ ще направи за реализацията на проекта ще бъдат възстановени чрез таксата, която ще получаваме за транспортирането на тези количества природен газ“, уточни министърът. „Преди всичко договаряме нашия национален интерес и интереса, който има целия регион, от това да бъде осигурена сигурността на доставките и диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ, съответно и за диверсификация на източниците“, обясни тя и уточни, че за „Турски поток“ на територията на България е налице необходимост от изграждане на 11 км, които са от турско-българска граница до компресорна станция „Странджа“, както и газоизмервателна станция.

 „Липсващата инфраструктура е 484 км., тя ще бъде изградена от компресорна станция „Провадия“, която ще даде възможност за регулиране на налягането. Тези километри ще стигнат до българо-сръбската граница, в района на град Зайчар“, поясни Петкова. „Много е важно да се направи следното уточнение- и България, и „Газпром“ са взели своите поуки, свързани с реализацията на проекта „Южен поток““, коментира Теменужка Петкова.

„Това, което е направено във връзка с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България, от българо-турската до българо-сръбска граница, е изцяло в рамките на европейските правила. Ние сме спазили всички изисквания на европейските регламенти“, изтъкна енергийният министър.

В отговор на въпрос вярно ли е, че тръбата на 90% ще бъде за руски газ, тя поясни: „Тази тръба има свободен капацитет над 10% на вход и над 20% на изход. Той ще бъде представен на платформата за разпределение на капацитет. Изцяло в съответствие с европейските правила“, обясни Петкова, като припомни, че обществената поръчка на проекта се провежда от 21 декември миналата година. „ЕК, нашите партньори, са абсолютно убедени в това, че България работи за диверсификация, чрез изграждането на липсващата инфраструктура и за липсващите връзки, които трябва да изградим със съседните страни“, отбеляза тя. „Особено важна е междусистемната връзка между България и Гърция, която дава възможност да се свържем с южния газов коридор“, посочи Петкова.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886