EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

373 млн.лв. предвидени за мотриси тип S-bahn

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

373 млн.лв. предвидени за мотриси тип S-bahn

mail16:05 | 14.02.2022прегледи 569 коментарикоментари 0


Министерството на транспорта и съобщенията е подготвило проекти за последната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), каза Виктор Чаушев, съветник на министъра на транспорта и съобщенията по време на дискусия на този план в Министерството на финансите.
За изпълнението на проектите по този план сме ограничени във времето - крайният срок за отчет е 30 юни 2026 г., каза Чаушев. Затова залагаме само на проекти, за които сме сигурни, че можем да изпълним, посочи той.

Първият проект е за покупка на мотриси за редовно обслужване на районите около големите градове - тип "Ес Бан". Проектът е на стойност 373 милиона лева, като има и вноска в държавния бюджет.

Следващият проект е за жп транспорта по основните направления за доставка на електрически влакове, подобни на "интерсити влакове", които могат да развиват скорост до 200 км/час Ще бъдат купени и 18 електрически локомотиви за маневрени дейности в депата.

Предвиждаме въвеждане на европейска система на управление на железопътната дейност в отсечката Русе - Каспичан. Такава система не би позволила трагедията, която стана в Хитрино (през 2026 година), каза Чаушев. Ще бъде осигурено оборудване на мотрисните влакове за всички железопътни превозвачи, което да повиши проходимостта на пътните участъци, добави той.

В плана е заложено изграждане на интермодален терминал в Русе, който да се даде после на концесия, която да подпомогне товарооборота в Северна България.
Другият голям проект, който вече е в напреднала фаза е за столичния метрополитен за удължаване на третата линия от жк "Хаджи Димитър" до жк "Левски" като отсечката е с дължина три километра с три метростанции.

Много от големите железопътни проекти са силно закъснели и въвеждането им би облекчила трафика. В момента например отсечката София - Перник е най-натоварената в страната, посочиха от транспортното министерство.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg