EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3.7 млн.лв. за горски пътища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3.7 млн.лв. за горски пътища

mail17:15 | 31.10.2022прегледи 546 коментарикоментари 0


Ежегодно около 30 процента от извършваното залесяване е с противоерозионна цел. Конкретно за общините Вършец, Карлово и Клисура във връзка с наводненията са извършени съвместни проверки и са проверени 131 насаждения. Съгласно становището на Института по горите към БАН, основна причина за наводнението в Каравелово, Богдан и Слатина е количеството валежи, паднали на 2 и 3 септември, които по официални данни са не по-малко от 210 л/кв.м. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев в отговор на въпрос от Петър Петров от "Възраждане", относно взетите мерки за преодоляване на последствията в горски територии след наводненията през юни в община Вършец и в общините Карлово и Марица през септември 2022 г.

Още един въпрос по отношение на горите беше отправен към служебния министър  по време на парламентарния контрол и той касаеше ремонта на горските пътища в граничните общини Свиленград и Тополовград, област Хасково, във връзка с мигрантския натиск.

На 23 септември е обявено частично бедствено положение в граничните общини Свиленград и Тополовград, област Хасково. Причина е засиленият мигрантски натиск и необходимостта от ремонт на горските пътища, който е задължителен, предвид факта, че тези пътища осигуряват достъпа на полицията и армията до границата с Турция, каза Смиляна Нитова-Кръстева от "БСП за България", която поиска да разбере как се движи този въпрос.

"С цел своевременно подобряване на експлоатационното състояние на горските пътища в есенно-зимния сезон, от началото на октомври са започнали и се извършват текущи ремонтни дейности на 43 км временни и 53 км трайни горски пътища, едновременно в 8 териториални подразделения на Югоизточното държавно предприятие, град Сливен. В решението за ремонт и възстановяване на пътищата не е посочен срок", обясни министър Гечев.

Той допълни , че на територията на община Тополовград е одобрен и извършен разход 3680 лева за подравняване и профилиране на 2 км нестабилизирани горски пътища, в Свиленград сумата е 2500 лева, за които са изравнени 6 км горски път. Към настоящия момент са извършени частични ремонтни дейности, достигнали 70 процента от предвидените работи до края на ноември, когато се очаква да бъдат приключени. Общата им стойност е 280 000 лева, осигурени и включени в националния план на Югоизточното държавно предприятие, град Сливен за 2022 г.

"Дейностите по първи етап трябва да бъдат удължени и допълнително финансирани, в противен случай експлоатационното състояние на пътищата в зоната на отговорност на граничните полицейски участъци ще се вложи при интензивните валежи от дъжд и сняг", коментира Гечев.

По думите му за привеждане в необходимото експлоатационно състояние на всички горски пътища с обща дължина 245 км са необходими средства в размер на 3 757 327 лева. "Само Югоизточното държавно предприятие, град Сливен не разполага с тези средства, поради което Министерство на земеделието преценява възможността за финансиране чрез останалите горски предприятия", сподели аграрният министър.

Той уточни, че първо са направили по-спешните ремонти, които са по-скоро към областите Бургас и Ямбол. "Целта е ремонтите да продължат и след дъждовния сезон. Текущите ремонти са по-скоро подравняване, тепърва ще има засипване с инертни материали, което ще се извърши напролет", заключи Гечев.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046