EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

3,653 млрд. лв. разплатени по ПРСР 2014-2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3,653 млрд. лв. разплатени по ПРСР 2014-2020

mail17:06 | 25.11.2021прегледи 892 коментарикоментари 0


Напредъкът в изпълнението на прилагането на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 беше представен по време на 17-тото заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

Всички мерки, които се управляват от Държавен фонд „Земеделие” и Управляващия орган на програмата, за които тече работа по прием, оценка и договориране през настоящата година и от началото на прилагането на ПРСР 2014-2020, бяха представени пред участниците от българския сектор, както и предствители на Европейската комисия.

„Общо разплатените средства по програмата са повече от 3,653 млрд. лева, като усвояването е 64,5%, спрямо целия бюджет - над 5,662 млрд. лева” обяви заместник-министърът и ръководител на Управлвяващия орган Георги Събев. По информация на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) няма риск от загуба на средства по правилото N+3. От фонда поясниха, че са отчетени забавяния по реализацията на проектите, но са предприети мерки и голяма част от тях са преодолени. Те подчертаха, че се работи максимално усилено по приключване на проектите в заложените срокове. „Поставили сме си високи цели и полагаме всички усилия да отговорим на обществените очаквания от нас“, увериха от фонда. 

Планира се мерките от Националния стратегически план, в пълния им вид, да бъдат представени до две седмици, на следващото заседание на тематична работна група, стана ясно още по време на заседанието на комитета. До момента  работната група е разгледала всички предложения за интервенции по Първи стълб на Общата селскостопанска политика, като са отразени и направените бележки.  

„Има разработена секторна интервенция за маслодайната роза, която ще даде и хоризонтално отражение в други мерки. Създадена е и цялостна стратегия за лозя и вино, като са предвидени в нея да действат 5 мерки. На следващо заседание  на тематична работна група да представим цялостната ПРСР за новия програмен период“, информира заместник-министърът на земеделието, храните и горите  Явор Гечев. 

„Готови сме и с петте интервенции, свързани с трансфер на знание, като  сме разписали и система за знания и иновации“, съобщи още Гечев. Той  уточни, че са разработени и всички секторни политики извън Първи и Втори стълб от Националния стратегически план. Разработени са и 5 варианта за въздействието на таваните на  директните плащания. 

Аграрният заместник-министър посочи, че предстои да бъдат финализирани текстовете по всички интервенции,  финансовия план  и екологичната оценка. „До Коледа ще имаме готов Стратегически план. След това продължава процедурата с изпращане на драфт към Европейската комисия“, обясни Гечев. И уточни, че темпът на работа по него е на нивото и на другите страни членки. Очаква се до края на следващата седмица и оценката на финансовите инструменти. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083