EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3.6 % ръст е твърде оптимистична прогноза, според бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3.6 % ръст е твърде оптимистична прогноза, според бизнеса

mail15:15 | 28.09.2010прегледи 823 коментарикоментари 0


Работодателите смятат, че бюджетната прогноза за ръст на БВП от 3.6 процента е твърде оптимистична и призовават за повече консерватизъм. Бизнесът подкрепя идеята преките данъци да не нарастват, както и умереното повишаване на косвените данъци.
Синдикатите не са с недобри очаквания към бюджета и днешната дискусия в тристранния съвет.Тези позиции изразиха председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.
Те коментираха темата преди днешното заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество, на което ще бъде обсъден проектът за бюджет за следващата година.
Очаквам да чуя как няма друга възможност, освен тази, коментира Манолов. Малко са промените, които се правят в данъчните закони и това е добре, защото има стабилност, която бизнесът винаги е искал, това е голям плюс за бюджета, заяви Велев.
Приходите са с 1.3 млрд. лева повече от очакваните за тази година, а разходите са на същото ниво, като разликата от 1.3 млрд. лева ще отиде за намаляване на бюджетния дефицит, който се предвижда да бъде сведен до 2.5 на сто от БВП, посочи Велев. По думите му опасенията на бизнеса са, че този дефицит може да бъде и по-голям, ако не се предвидят "буфери" в бюджета, предвид на заложения оптимистичен ръст на БВП.
Бихме призовали за по-сериозно нарастване на инвестиционните разходи, за сметка на ограниченията на разходите за издръжка и възнаграждения, тъй като въпреки че е обявено, че те няма да нарастват, в номинално изражение има планирано известно
увеличаване, уточни Велев.
Не подкрепяме намаляването на амортизационните норми, с които на практика се увеличава корпоративният данък, особено за компаниите, които през последните години са инвестирали в дългосрочни активи, посочи Велев. По думите му е положително облекчаването на малкия и средния бизнес с намаляването на необходимите документи, които трябва да се представят при годишните данъчни отчети.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg