EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

350 австрийски фирми работят у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

350 австрийски фирми работят у нас

mail16:10 | 20.12.2021прегледи 1508 коментарикоментари 0


Австрия е сред най–големите чуждестранни инвеститори в България, с инвестиции у нас от 2,6 млрд. евро (според Австрийската национална банка).

На българския пазар има около 350 австрийски компании, които създават повече от 20 000 работни мести, каза в студиото на Радио София новият търговски съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria в България Филип Купфер.

„Има само една дума, която описва българо-австрийските икономически отношения и тя е – превъзходни. Двустранните търговски отношения възлизаха преди кризата на 2 милиарда евро, в стоки и услуги. Разбира се, кризата с Covid предизвика някои промени, но най-новите данни показват, че търговските отношения се подобряват и са по-добри от всякога. Почти сме достигнали нивото преди кризата“, каза Филип Купфер.

Той добави, че австрийските компании ценят България като бизнес локация. 

Covid кризата е предизвикала спад в брутния вътрешен продукт на Австрия със 7%. През тази година се наблюдава възстановяване на икономиката и ръст от 4,5% на БВП, посочи Купфер.

По отношение на нови австрийски компании, които имат намерение да стъпят на българския пазар, Филип Купфер каза, че има запитвания в областта на строителството, медицинската дейност и мобилността.

„Знаем и за австрийски фирми, които са в България и които разширяват своята дейност и инвестират сериозно. Един от добрите примери е една световно известна австрийска фирма, която произвежда кранове и има 11 000 служители. Имат две фабрики – в Червен бряг и в Тенево и разширяват дейността си там и наскоро откриха център за споделени услуги, който обслужва дейността на цялата фирма по света“, добави Филип Купфер.

По думите му, иновативните решения са крайно необходими, за да се справим с предизвикателствата, свързани с климата.

„Австрия е родина на много компании, които предлагат зелени технологии. Разбира се възниква въпроса защо Австрия е толкова добра по отношение на възобновяемите енергийни източници. Мисля, че има четири причини – имаме политическо решение от много десетилетия, имаме ефективно законодателство, което насърчава инвестиции, трябва да се спомене и наличието на природни ресурси като вода и високи разходи за развойна дейност“, добави Купфер.

Австрия е на първо място в Европа по отношение на възобновяема енергия. Почти 80% от целия енергиен микс се произвежда от възобновяема енергия. В България този процент е около 20, каза още Филип Купфер.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161