EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

35 млн. лв. за част от Двореца на културата и спорта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

35 млн. лв. за част от Двореца на културата и спорта

mail15:16 | 09.10.2009прегледи 1422 коментарикоментари 0


35 милиона лева е готов да даде президентът на варненския баскетболен клуб "Евроинс-Черно море" Асен Христов за увеличаване капитала на Двореца на културата и спорта, пише днес в. Позвънете. Той и съдружниците му обаче искат 50 процента от акциите на съоръжението, което е собственост на община Варна. Парите ще бъдат разпределени за 35 години, като във всяка една от тях ще се дава по 1 милион за подпомагане на бюджета на основните спортове, ползващи Двореца. 75% от сумата ще отидат за развитие на местния баскетболен отбор, а 20% за волейбол, лека атлетика, художествена гимнастика, хандбал и тенис на маса. Останалите 5% ще послужат за обновяване на тренировъчната база и поддръжка на сградата. Ценните книжа обаче ще бъдат придобити от "Еврохолд България" чак след като всичките 35 милиона бъдат вложени в Двореца, т. е след 35 години. Допълнително Христов и съдружниците му са склонни да дадат и 3-4 милиона за реновирането на емблематичната за Варна сграда, тъй като тя не отговаря на изискванията на съвременния спорт.
"Много е трудно община Варна да отпуска необходимите средства за спорта в тези времена. Това бе и причината да стигнем до тази идея. Надявам се, че кметът Кирил Йорданов ще одобри идеята ни и ще помогне тя да стане реалност. Подобен проект е реализиран в Израел. Така тръгна местният баскетболен клуб "Макаби". Мисля, че този дългосрочен проект е вариант за решение на проблемите на баскетбола и другите спортове, които освен, че ще получат средства, ще могат да разполагат и с база, която ще бъде и реновирана. Ако проектът стане факт, вярвам, че “Черно море” ще играе постоянно на европейска сцена и тук във Варна ще идват големи отбори”, каза Асен Христов.
Местната власт обаче не е склонна току-така да се разделя със собствеността си. “Проведохме предварителни разговори и принципно идеята ми се видя качествена”, каза кметът Кирил Йорданов. По думите му, Дворецът наистина се нуждае от средства за реновиране. Градоначалникът обаче все още не е видял конкретно предложение и ще го коментира едва след като се запознае с него.
“Към такива предложения трябва да се подхожда много внимателно”, каза от своя страна председателят на местния парламент Борислав Гуцанов. “Дворецът на култура и спорта е символ на Варна и виждането ми е, че той трябва да си остане изцяло общински. Всякакви опити за скрита или явна приватизация са немислими”, коментира Гуцанов. Той подчерта, че не тълкува конкретното предложение като опит за приватизация, но превантивно споменава позицията на местната власт. Гуцанов припомни, че общината налива много пари за спорта във Варна, които далеч надхвърлят 1 милион годишно. “Не трябва да забравяме, че все пак предложението идва от частен клуб”, посочи още шефът на Общинския съвет. “Еврохолд” е много добър спонсор на баскетбола, но спортът във Варна не е само това. Ами ако и волейболът поиска проценти от Двореца”, коментира той. Гуцанов прогнозира и че обществеността също няма да хареса идеята половината от Спортна зала да бъде дадена на частната компания. Той допълни, че модернизацията на Двореца така или иначе ще се случи и общината ще направи всичко възможно да осигури необходимите за нея пари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg