EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3.5 евро на кв. м. - наем на офис в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3.5 евро на кв. м. - наем на офис в София

mail10:30 | 27.04.2010прегледи 1407 коментарикоментари 0


Кризата, пренасищането на София с офиси и старанието на инвеститорите да запълнят площите си с наематели доведоха до значителен спад в цените.
В периферията на столицата наемните цени на кв. м в офис сгради от клас Б са от 3.5 до 6 EUR без ДДС. В широкия център цените са 5-6 EUR на кв. м, а в идеалния център - 7-9 EUR на кв. м, съобщи пред в. Пари Красимир Димитров, управляващ партньор на Source real estate advisers.
За по-качествените офиси от клас А цените съвсем естествено са по-високи. От 9 до 11 EUR на кв. м е базовият наем в центъра, по главните булеварди той е от 7.5 до 9 EUR на кв. м, а в кварталите цените падат до 5-7 EUR на кв. м. Отделно от базовия наем се заплаща сервизната такса, допълни Димитров. Според него цените са достигнали санитарния минимум от гледна точка на инвеститорите. Някои от собствениците, водени от намерението си да си възвърнат вложението според предварително направените си планове, обявяват дори абсурдно високи цени.
Собственици на офисни сгради в центъра на София искат наем от 30 EUR на кв. м и затова сградите им стоят месеци наред празни, обясни Николай Неов, мениджър офис площи от консултантската компания MBL.


Оптимизиране


Наемателите и през тази година ще подминават офертите с надути цени и ще търсят най-изгодната оферта. Кризата вероятно ще продължи да принуждава много компании да се посвият, като освободят част от офисите си или се преместят срещу по-ниска цена. Около 60-65% от клиентите търсят офиси с площ от около 150 до 200 кв. м. 20-25% имат нужда от помещение от 300 до 500 кв. м. Големи софтуерни, дистрибуционни и чужди фармацевтични компании, както и кол центрове търсят офиси с площ от над 700 кв. м, обясни Красимир Димитров.
Част от компаниите проучват пазара не с цел да се преместят, а за да договорят по-нисък наем там, където са сега. Например, ако месечният наем е 12.5 EUR на кв. м и те проучат няколко оферти и видят, че две от тях са за 11 EUR на кв. м, а другите за 11.5 или 12 EUR на кв. м. Така те искат от наемодателя си наем от 11 EUR на кв. м и ако го постигнат, са доволни. Това обаче не е оптималният вариант за тях, обясни Николай Неов. Според него професионален консултант може да договори по-изгоден наем от оферираната цена от 11 EUR на кв. м.


Прогнозите


Според консултантите и брокерите компаниите ще продължат да намаляват използваното офис пространство, докато не видят добри перспективи за развитие на бизнеса си. Ситуацията на офисния пазар в София ще се утежни още повече в края на годината, защото нови готови проекти ще излязат на пазара, категорични са специалистите от бранша.
Сега има 192 000 кв. м офисни площи, които нямат наематели. До края на годината офисите ще се увеличат с около 320 000 кв. м, като общо те ще са 1.5 млн. кв. м. В най-добрите години на този пазар са се отдавали 170 000 кв. м.
Ако и през тази година това се случи, около 342 000 кв. м ще останат празни, обясни Николай Неов. Това означава, че средно 22.8% от офисите няма да имат наематели.
Прогнозите на Красимир Димитров са дори по-мрачни. Според него процентът на свободни офис площи в София ще нарасне до 28-29%.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158