EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

328 млн. евро директни плащания за фермери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

328 млн. евро директни плащания за фермери

mail10:31 | 01.03.2010прегледи 1345 коментарикоментари 0


328 млн. евро за директни плащания на площ са предвидени тази година за земеделските производители. Сумата е с 5 % повече от миналата година, заяви в интервю за агенция Фокус изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) – Разплащателна агенция Калина Илиева.
За национални доплащания има 300 млн. лв., от които 150 млн. са записани „под черта” в закона за бюджета на България.
Новото в тазгодишната кампания е, че площите ще се зачертават директно в
Информационната система за администрация и контрол (ИСАК). Това е по изрично искане на Европейската комисия (ЕК) – в много от докладите си ЕК и Европейската сметна палата през годините са поставяли това условие като антикорупционна мярка.
Системата ИСАК е обновена и в съответствие с консолидирания план за действие с Брюксел. По този начин ще бъдат избегнати многото застъпвания. „Другото ново е, че бе създадена една допълнителна наредба за допустимост на площите. В повечето случаи над декларираните площи през миналата година са поради недопустимост на мери, пасища и ливади във високопланинските райони. Тези райони са обикновено силно затревени и голяма част от тях попадат в НАТУРА 2000 и самите земеделци не могат и нямат право да унищожават тези храсти, тъй като са от застрашени планински видове. Същевременно с това техните стада използват пасищата и по този начин площите де факто биха били допустими за подпомагане. Заради това ние разработихме една детайла наредба, която бе консултирана в Брюксел. В Италия също е имало подобен проблем и по техен пример разработихме критерии точно за тези храсти от тези застрашени видове, както и за това какво означава добро земеделско състояние за допустимостта на финансирането на мерите, пасищата и ливадите”, обясни още изпълнителният директор на ДФЗ.
През годините всички одити показват, че над декларирането се получава именно заради тези храсти. Когато един земеделец заяви една поляна и при проверка стане ясно, че половината е с храсти, де факто автоматично тази половина става недопустима и по изискванията на регламента на ЕС това се води като двойно заявяване. „Т.е. собственикът ни е поискал два пъти повече пари, отколкото е имал право да заяви като ползвана земя”, коментира Калина Илиева.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4212