EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3240 опасни хавлиени кърпи за деца спрени от внос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3240 опасни хавлиени кърпи за деца спрени от внос

mail15:42 | 19.10.2009прегледи 1058 коментарикоментари 0


Комплект от шест атрактивно обагрени детски хавлиени кърпи с рисунки на животни и анимационни герои са забранени за продажба със заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ Дамян Лазаров, съобщават от комисията. Причината за мярката е, че те могат да причинят кожни алергии.
Съществуващият риск е установен при анализа на резултатите от лабораторни изпитвания, които са показали завишена стойност на PH на воден екстракт. При допустима стойност 7,5 отчетената е 8,64. Заключенията на експертите са, че това разминаване, макар и неголямо, е достатъчно да доведе до алергия при потребителите с по-чувствителна кожа. При оценката на риска в графата сериозност на увреждането е маркирано, че то би било леко и водещо до обикновено обратими и неизискващи болнично лечение здравословни проблеми. Тъй като обаче потенциалните ползватели на тези кърпи са деца, а тяхната кожа по правило е по-нежна, това автоматично прави кърпите особено опасни. Като най-уязвима е посочена групата на децата от 3 до 11 години. Въпреки че кърпите отговарят на изискванията за устойчивост на цвета на триене, съдържание на азобагрила и формалдехид, рискът от завишената стойност на PH на воден екстракт е достатъчно основание те да бъдат забранени за продажба, за да се предотвратят всякакви, дори и минимални рискове от предизвикване на обриви и зачервявания на кожата при децата.
Изпитванията в лаборатория се наложиха, тъй като при извършената още на границата проверка от инспектори на КЗП със съдействието на Агенция „Митници” вносителят не е представил документи, удостоверяващи съответствието на кърпите с нормативно установените изисквания за безопасност. Тогава Лазаров забрани временно пускането им на пазара, като целият внос бе оставен на отговорно пазене в склад на търговеца до излизането на резултатите от лабораторните анализи и установяването на евентуалния риск при употребата на кърпите. С установяването на опасността е издадена заповед, която съдържа забрана стоката да бъде пусната на пазара или да бъде осъществен повторен внос на опасните кърпи в бъдеще.
Със заповед на Лазаров е забранен вносът и пускането на пазара и на детска шаферска рокля. Тя е предназначена за момиченца на около четиригодишна възраст. Дрешката е в бяло с декорации от мъниста под формата на цветчета, които не са достатъчно надеждно закрепени върху плата. Лесното им отделяне е предпоставка да попаднат в устата на детето и да бъдат погълнати от него, което да предизвика задавяне и дори задушаване. Това е установено след проведени лабораторни изпитвания за силата на опън, необходима да откъсне цветчетата, и с цилиндър за малки части, който е широк колкото детското гърло и с който се проверява дали отделящите се елементи могат да преминат през него.
Работата по случая е започнала след постъпило в КЗП уведомление от Агенция „Митници”. По сигнала екип на КЗП е извършил проверка, при която не се представени документи, удостоверяващи действия по оценяване безопасността на стоката. Това е наложило временното й спиране за извършване на действия по оценка безопасността на роклята. След представянето на изпитвателния протокол, в който е отразено, че изделието не отговоря на нормативно установените изисквания за безопасност, е издадена заповед и за забрана на реализацията й на българския пазар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg