EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

3,2% ръст на промишленото производство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3,2% ръст на промишленото производство

mail09:01 | 13.03.2019прегледи 556 коментарикоментари 0


По предварителни данни на НСИ през януари 2019 г. индексът на промишленото производство[1], изчислен от сезонно изгладените данни[2], нараства с 3.2% в сравнение с декември 2018 година.

През януари 2019 г. при календарно изгладения индекс[3] на промишленото производство е регистриран ръст от 2.8% спрямо съответния месец на 2018 година.

Месечни изменения

През януари 2019 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 12.4%, в преработващата промишленост - с 4.1%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.1%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване и производството на превозни средства, без автомобили - по 28.5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 26.6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 15.0%, производството на хранителни продукти - с 11.8%. Спад е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 28.2%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.3%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 16.4%, и в преработващата промишленост - с 2.9%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.1%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 28.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 20.4%, производството на превозни средства, без автомобили - с 20.2%, производството на електрически съоръжения - с 13.4%. Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 44.6%, производството на основни метали - с 15.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8.3%, производството на мебели - с 6.4%.


[1] Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия. Тази информация е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за краткосрочни прогнози. Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Индексите на промишленото производство се изчисляват при постоянна база чрез претегляне със структурата на добавената стойност по факторни разходи.

[2] Сезонното изглаждане е статистически метод за отстраняване на сезонния компонент на времевия ред.

[3] Календарното изглаждане представлява отстраняване на вариациите в месечните данни, дължащи се на различния брой календарни и работни дни в месеците, на националните празници, както и на наличието на екстремни стойности (например наличието на повече неработни дни през май може да допринесе за спад на производството в някои дейности).    

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg