EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30.5 млн лв. спестени по ОП РЧР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30.5 млн лв. спестени по ОП РЧР

mail06:45 | 10.05.2013прегледи 725 коментарикоментари 0


Близо 30.5 млн. лв. са спестени по ОП „Развитие на човешките ресурси“ в резултат на икономии от приключили и прекратени проекти, както и след оптимизиране в процеса на оценка на бюджетите на някои от междувременно одобрените проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по различните схеми на оперативната програма.

Тези пари могат да бъдат преразпределени между действащи схеми за заетост и образование по ОП РЧР. Предложението е на МТСП. С цел съкращаване на сроковете за неговата реализация то е внесено за разглеждане от членовете за Комитета за наблюдение на ОП РЧР по реда на писмена процедура за вземане на решение („на подпис“, без нарочно заседание). Това ще позволи по-бързото влизане в сила на промените по схемите, които ще получат допълнителни средства, и съответно по-бързото усвояване на тези пари.
Условието за това е всички членове на Комитета за наблюдение да одобрят предложението на МТСП. То вече е прието без бележки от Европейската комисия, Националното сдружение на общините, представители на регионални съвети за развитие, Министерски съвет и няколко ведомства.
Срокът, в който останалите членове на комитета трябва да изразят становище, е днес, 9 май 2013 г. Ако то е положително, допълнителният финансов ресурс ще може да се ползва след около месец и половина. През този период ще се сключат договори с избраните за финансиране допълнителни бенефициенти, както и допълнителни споразумения по вече финансираните проекти по различните схеми.

Къде ще отидат освободените 30.5 млн. лв., ако предложението на МТСП бъде прието?

Над 2 330 000 лв. се насочват към схема „Безопасен труд”, което ще даде възможност да бъдат финансирани допълнително 90 проекта на работодатели, желаещи да осигурят здравословни и безопасни условия на труд в предприятията. Финансовият ресурс е осигурен след оптимизиране в процеса на оценка на бюджетите на някои от междувременно одобрените проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по същата схема.

Близо 1 430 000 лв. се насочват към схема „Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища”. Това ще даде възможност да бъдат финансирани допълнително 3 проекта на университети за подобряване на техните управленски системи, за които не е достигнало финансиране след оценка на вече получените проектни предложения по схемата. Финансовият ресурс е осигурен след оптимизиране в процеса на оценка на бюджетите на някои от междувременно одобрените проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и от икономии по приключили схеми, по които не е усвоен изцяло договореният финансов ресурс.

Близо 7 800 000 лв. се насочват към схема „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени”. Това ще позволи да бъдат финансирани още 16 проекта на университети, научни организации и институции, за които не е достигнало финансиране след оценка на получените проектни предложения по схемата. Благодарение на това ще бъде подкрепено кариерното развитие на над 400 млади учени. Финансовият ресурс е след оптимизиране в процеса на оценка на бюджетите на някои от междувременно одобрените проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и от икономии по приключили схеми, по които не е усвоен изцяло договореният финансов ресурс.

Близо 5 600 000 лв. се насочват към схема „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”. С това ще се финансират допълнително 39 проекта, за които не е достигнало финансиране след оценка на получените проектни предложения. Благодарение на промяната ще бъде подкрепена образователната интеграция на над 2200 деца от етнически общности.

С 10 000 000 лв. се увеличава бюджетът на схема „Алтернативи”, по която близо 10 000 души с тежки увреждания получават услугата „личен асистент” в домашна среда. С промяната се цели увеличение на месечното възнаграждение за личните асистенти от 2.40 лв. на час до 3.00 лв. на час плюс дължимите за сметка на работодателя доплащания. Средствата са осигурени от приключили схеми, по които не е усвоен изцяло договореният финансов ресурс.

С 1 000 000 лв. се увеличава бюджетът на схема „Подобряване контрола на труда”, а самата схема се удължава до края на 2014 г. По този начин ще се осигурят средства за възнаграждения и през следващата година на наетите по схемата в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” 110 асистенти в инспекционната дейност. Средствата са осигурени от икономии, формирани в резултат на прекратени договори.

Още 100 трудови медиатори, които ще работят предимно с безработни младежи, ще бъдат наети в структурите на Агенцията по заетостта с основна заплата от 500 лв. Това ще е възможно чрез насочване на 1 300 000 лв. по схема „Повишаване качеството на предоставяните от Агенцията по заетостта услуги за гражданите и бизнеса с фокус върху уязвимите групи на пазара на труда”. Едновременно с това основната заплата на вече наетите по схемата 350 трудови медиатори ще бъде увеличена от 400 лв. на 500 лв. Средствата са осигурени от икономии, формирани в резултат на прекратени договори. Договорите на вече работещите по схемата 350 медиатори ще бъдат удължени до края на 2014 г. Със същия срок ще бъдат и договорите на новите 100 медиатори.

С около 940 000 лв. се увеличава бюджетът на схема „Укрепване на капацитета на Агенцията за социално подпомагане (АСП) за повишаване на качеството и ефективността на социалната работа”. Средствата са осигурени от икономии, формирани в резултат на прекратени договори. С тях ще бъдат увеличени основните месечни заплати на наетите по схемата 400 социални работници в дирекции „Социално подпомагане” на АСП. В момента те получават 370 лв. С допълнителните средства възнагражденията им ще станат 450 лв., като по този начин се намали сега съществуващата разлика в заплащането на социалните работници, наети по проекта, и останалите социални работници в дирекциите. Назначените по проекта 400 социални работници имат договори до октомври 2014 г.

Поради формирали се икономии в процеса на оценка на получени проектни предложения около 244 000 лв. се насочват към схема „Без граници – фаза 2”, компонент 1. Това ще позволи да бъде финансирано 1 допълнително проектно предложение за транснационално и междурегионално сътрудничество, за което не е достигнал финансов ресурс на етап договаряне./МТСП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg