EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% от регистрираните животни са "виртуални"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% от регистрираните животни са "виртуални"

mail08:15 | 09.02.2024прегледи 447 коментарикоментари 0


"Земеделците са едни и същи. Като прослойка, като производство, като бранш са едни и същи, обаче имат различни организации, с различни водачи, с различни амбиции на тези водачи и различен поглед върху развитието на българското земеделие."

Това мнение изрази пред БНР заместник-министърът на земеделието Александър Йоцев. Според него е направено максималното, за да се удовлетворят "потребностите им", не исканията.

Запитан колко пари ще бъдат дадени за зърното, Йоцев посочи, че цифрата "подлежи на още анализ и нещата могат да се променят в последния момент", но "нито един лев не бива да се дава без този анализ".

"Виждаме какви средства откъде може да икономисаме, буквално. Може да отложите едно плащане. Можете да редуцирате разходи. Има много резерви, откъдето могат да се вземат, да се направи така, че да се извадят едни пари. Но не може това да се прави безкрайно", коментира заместник-министърът на земеделието в предаването "Преди всички".

Бюджетът е един, не е безкраен и трябва да се харчи много прецизно. Който не може да докаже загуба, няма как да иска подпомагане, стана ясно от думите му. той.

По-голямата част от дребните и средни земеделски производители се нуждаят от помощ, това сочат данните от анализите, обясни Александър Йоцев и заяви, че "дребните и средните са в потенциална заплаха от сериозни смущения за тяхната дейност в бъдеще, и то средните до определено количество площи, до 600 хектара има смисъл да се прилага". Най-дребните ще получат това, което поискаха, увери той.

По темата със законодателните промени, касаещи земеделския бранш, Александър Йоцев отбеляза, че "в програмата на правителството фигурират абсолютно всички закони, които поискаха земеделските производители, със срокове и се работи по тях". Първият от законопроектите е този за земеделските земи.

Във връзка с т.нар. виртуални животни заместник-министърът обясни, че решаването на проблема с тях е една от поставените цели, но "рано или късно ще се намери човек или група хора, които да се опитват да заобиколят закона". Според него предлаганите поправки в закона не са "магическо решение", но ще повишат сигурността на обществото, че "това разпределение ще е по-справедливо".

В средата на януари т.г. Министерство на земеделието започна комплексни проверки във фермите за наличието на т.нар. виртуални животни. 30% от животните, за които държавата плаща субсидии, са само виртуални, тоест, съществуват само по документи, но не и реално във фермите, каза преди месеци министър Кирил Вътев и се закани да сложи край на тази практика.

"Засега сме направили една контрола. Няма да казвам къде е била и при кого. В една община 216 животни ги няма… Наистина провеждаме открита битка със субсидиевъдите, защото те вземат пари, които трябва да отидат до реалните производители. И те де факто крадат от своите колеги, които наистина работят", коментира още земеделският министър.

Проверките ще са на случаен принцип, но в едно населено място ще се проверяват всички ферми, за да няма прехвърляне на едни и същи животни в няколко ферми.

Целта не е да се търсят дребни нарушения и разлики от няколко глави добитък, обяви преди дни министърът, а да се открият сериозните разминавания между обявени и налични животни.

Тази година броят на животните ще намалее, направи прогноза Йоцев. "Така, както вървят проверките, които ще се увеличат като интензитет, числата са стряскащи", подсказа той и допълни, че до момента са покрити няколко региона.

"Където сме проверили, сме намерили. Навсякъде!" Заместник-министърът подчерта още, че тези проверки имат и превантивен ефект.

Относно Закона за арендата Александър Йоцев изтъкна, че това е "един от най-тежките закони" и каза, че очевидно има потребност от регулация на рентите.

"На пазара на рентите в момента се получават изкривявания. Тези, които предоставят земя под аренда, те също играят."

Прави се анализ на европейските практики и регулации ще има, посочи в заключение Йоцев. Бъдещият Закон за аграрната камара ще даде яснота кой кой е, ще е готов до края на март, каза още заместник-министърът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037