EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% от европейските гори заплашени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% от европейските гори заплашени

mail10:00 | 21.06.2011прегледи 370 коментарикоментари 0


През последните 10 години състоянието на една трета от европейските гори се е влошило, заявяват от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), позовавайки се на резултатите от над двегодишно наблюдение на горите в Европа. Докладът от мониторинга на европейските гори ще бъде представен днес в Международния конферентен център в Брюксел, информира ИАОС.
Върху изследването на горите, осъществено за повече от две години и половина, са работили 38 партньори от 23 страни-членки. Проектът е най-големият финансиран по програма LIFE+ и представя напълно осъвременена информация за горите в Европа. Финансовата помощ от ЕС е в размер на 16 млн. евро. Наблюдението обхваща около 300 пробни площи за интензивен мониторинг и 5500 за широкомащабен мониторинг, простиращи се от Северна Лапландия до южната част на Сицилия.
Новите проучвания обезпечават данни за реакцията на горските екосистеми в условията на променящите се климатични условия, казва ръководителят на проекта д-р Мартин Лоренц, цитиран от ИАОС. По думите му върху горските екосистеми в Европа, продължават да оказват влияние, продължаващото отлагане на азот от атмосферата, кръговратът на въглерода и разширяването на пазарите на биоенергия, като в същото време нараства необходимостта от действия, насочени към опазване на природата и защитените територии.
Резултатите от програмата за мониторинг на горските екосистеми показват, че през последното десетилетие горите на Централна Европа са подложени все повече на влиянието на летните горещини и засушавания. В резултат на тези влияния намалява тяхната жизненост, което се потвърждава от събраните данни за този период. Наблюденията в пробните площи показват, че в две трети от тях не са установени значими промени в здравословното състояние на горите, докато в останалата една трета е отчетено значително влошаване.
В много случаи се наблюдава нарушен баланс на запаса на азот в горските почви, причинен от азотното отлагане, което продължава да превишава критичните нива в повече от половина от наблюдаваните пробни площи. Събраните данни по програмата са установили връзка между отмиването на нитрати до подземните води и разнообразието от растителни видове и лишеи.
Горите в Европа помагат за смекчаване на климатичните промени, сочат резултатите от проекта. Счита се, че поглъщането на въглерод от горите към момента съответства на около 10% от емисиите на парникови газове отделяни в атмосферата. Резултатите показват, че отлагането на азот
ускорява растежа на дърветата и по този начин се увеличава усвояването на въглеродни емисии.Експертите отчитат, че за съжаление смекчаващият ефект на горите, по отношение на климатичните промени в бъдеще, може да намалее, тъй като прирастът на горите не може да бъде безкраен.Данните от проекта се съхраняват в централизираната база данни на Института за световно горско стопанство в Хамбург, Германия и са включени в Европейския център за данни на горите на Joint Research Centre на ЕК. Те са достъпни при поискване за научни цели, посочват посочват от ИАОС.

 


Тагове: гори, състояние
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg