EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30 млн. евро за музеи във Варна, Созопол и Несебър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30 млн. евро за музеи във Варна, Созопол и Несебър

mail10:15 | 27.05.2010прегледи 1429 коментарикоментари 0


10 милиона евро може да получи Варна директно от Брюксел за реставрация и адаптиране на културни паметници, пише днес в. Позвънете. Става въпрос за финансиране по оперативната програма „Регионално развитие”, за което Министерството на културата (МК) е директен бенефициент, обясни Петър Радушев, шеф на общинската дирекция за международно сътрудничество. Общото европейско финансиране е в размер на 30 милиона евро, а от него могат да се възползват и градовете Созопол и Несебър. По предварителна информация отпускането на средствата е договорено в Брюксел от министъра на културата. Ние сме подготвили проект, който сме предоставили на министерството, посочи Радушев. За да се направи разработката, е потърсено съдействие от ръководството на Регионалния исторически музей, което е трябвало да подготви презентации за културните обекти, в които могат да се инвестират средствата.
Идеята на музея е част от парите да послужат за реставрирането на Римските терми, които са заплашени от разрушаване. Основна цел е най-големите римски бани на Балканите да бъдат покрити. В случай, че подобренията се случат, на територията на термите могат да бъдат организирани и концерти, изложби, театрални постановки и други. Музеят вече отдели собствени средства за укрепване на зидовете, с което се решава временно проблемът. Бе отправено и искане за отпускане на средства от общинския бюджет. Ръководството на музея прибягна до тази мярка, след като държавата в лицето на културното министерство не даде категоричен отговор, че може да отпусне средства. Надежда за държавни пари все пак има. Такива евентуално могат да бъдат заделени при актуализация на бюджета.
От музея предлагат още европарите да послужат и за реализирането на две стари идеи - за създаването на музей на раннохристиянския Одесос на мястото на базиликата на ул. „Хан Крум”, както и за превръщането на вътрешния двор на Археологическия музей в целогодишно използваема зала.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg