EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

30-год. max на британската инфлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30-год. max на британската инфлация

mail09:06 | 21.01.2022прегледи 608 коментарикоментари 0


Инфлацията във Великобритания е ускорила още повече темп, достигайки близо 30-годишен максимум от 5,4% през декември, най-вече заради скока на цените на храните и облеклото по Коледа, съобщи Националната статистическа служба (ONS), цитирана от Франс прес.
Индексът на потребителските цени е нараснал до 5,4% през 12-те месеца до декември спрямо 5,1% през ноември. Това е най-високото равнище от март 1992 година, когато показателят достигна 7,1%.
Цените на храните отново силно са нараснали, поскъпването на мебелите и облеклото също е тласнало нагоре годишната инфлация, коментира Грант Фицнър, икономист в статистическата служба.
Цените на бензина, които са рекордни, са останали стабилни този месец и парадоксално са спрели покачването си, допълва експертът.
Цените на природния газ, който е голяма част от енергийния микс в страната, са достигнали рекордни стойности миналия месец.
Цените в ресторантите и хотелите през този празничен период в края на годината също са допринесли за поскъпването, задълбочено от проблемите с веригите за доставки във Великобритания, както и в други страни.
Цените на суровините и заплатите също силно са нараснали,принуждавайки много компании да повишат продажните цени.
Главният икономист в KPMG UK Яел Селфин очаква през април инфлацията да се покачи до 6,5%.
Очаква се вълната от Омикрон да стихне в близките месеци във Великобритания, на остават неяснотите, свързани с доставките, задълбочени в страната от острия недостиг на шофьори на товарни камиони.
Селфин заключава, че това поставя британската централна банка пред задачата да поддържа сложен баланс, за да потуши инфлацията, без да навреди на икономическия подем. За тази година експертите очакват основната лихва да бъде повишена на три пъти до 1 процент - за първи път от 2009 година.
През декември Bank of England увеличи основната си лихва до 0,25%, след като я понижи до рекордно ниското равнище от 0,1% в началото на пандемията. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg