EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 от 4 служители искат да се върнат в офиса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 от 4 служители искат да се върнат в офиса

mail12:07 | 08.12.2020прегледи 487 коментарикоментари 0


Въпреки всички начини, по които коронавирусната пандемия нормализира работата от вкъщи, 3 от 4 служители се надяват да се върнат в офиса си в някакъв момент в бъдеще, според неотдавнашно проучване сред 2033 офис служители по света от търговската фирма за недвижими имоти JLL.

Около една четвърт от офис работници се надяват да се върнат в офиса на пълен работен ден, след като рисковете за здравето от вируса намалеят, докато около половината се надяват, че техния работодател ще подкрепи хибриден модел на дистанционно работа на непълно работно време (средно по два пъти седмично, според проучването) и в офиса по време на останалата част от работната седмица, пише Дженифър Лиу.

Останалите 1 на всеки 4 служители се надяват да направят работата си у дома постоянна и на пълен работен ден.

Главният продуктов директор на JLL Синтия Кантор казва, че стремежът към по-голямо планиране и гъвкавост при отдалечена работа е бил тенденция през годините, но посочва, че офис сградите все още играят роля в работното преживяване на служителите.

Докато първите няколко месеца от пандемията демонстрираха способностите на служителите да се адаптират и да останат продуктивни, докато са отдалечени, „с напредването на пандемията изолацията и психическият стрес от работата от дома на пълен работен ден настъпват все повече“, казва Кантор пред CNBC Make It. „Сега има интерес да се върнете в офиса с желание да работите от вкъщи един до два дни в седмицата.“

Служителите също така бяха интервюирани за основните си приоритети в типичните офис площи, които ще окажат най-голямо влияние върху техния трудов опит.

Почти половината от респондентите заявиха, че се надяват, че офисът им ще даде приоритет на комуникационните пространства като кафенета, зона за отдих или тераси. Както други експерти прогнозират с постпандемичния възход на хибридните споразумения, служителите могат да изберат да използват дните си за дистанционна работа за самостоятелна фокусирана работа. Междувременно работодателите могат да предоставят своите офис сгради на места за събиране за екипна работа, сътрудничество и събития в мрежата на компанията.

„Става ясно, че общуването е важно за производителността на хората, както и перспективите за кариера и възможности за развитие“, казва Кантор. Тя добавя, че тези общи области и случайни взаимоотношения, които насърчават, са особено важни за хората в началото на кариерата им. Младите професионалисти с малки социални мрежи губят най-много, без да могат да установят лични връзки с компанията, казва тя.

С това 44% от работниците също заявиха, че наличието на достатъчно пространство, предназначено за фокусирана работа, като концентрационни капсули или телефонни кабини, ще увеличи техния опит в офиса. Тези видове помещения могат да бъдат особено полезни за служителите, чиито домове не са оптимални за съсредоточена работа, поради присъствието на родители, малки деца, малки апартаментни площи или хора, които просто обичат да пазят физическата граница между работата и дома си.

„Домът преди беше място за релакс, но за много хора сега това е мястото им на стрес. Там е центърът на техния живот“, казва Кантор. С обещанието за офис пространство „важно е да имаш пространство с жива и различна среда“.

Други 44% от офис служителите добавят, че пространствата, свързани с природата, като тераса или градина, са основен приоритет, който би подобрил връщането им към работа. Това може да е толкова просто, колкото да имате повече растения около офиса, казва Кантор, или да препроектирате офисното кафене, за да се превърне в трапезария. И опасенията около смекчаването на разпространението на въздушния вирус могат да доведат до по-добра информираност за изграждане на качеството на въздуха: „Качеството на въздуха в помещенията най-накрая намери своя звезден час“, казва Кантор.

Работодателите, които вече обмислят дизайна на офиса, може да имат по-лесно време да върнат работниците на бюрата си в бъдеще, а Кантор прогнозира, че още хора ще последват примера, за да отговорят на променящите се нужди на служителите през следващите месеци.

„Корпорациите, които се съсредоточават върху работното място, насочено към хората, което се фокусира върху гъвкавостта на здравето, благосъстоянието и опита, са тези, които ще процъфтяват“, завършва Кантор./Инфосток


Тагове: работа, офис
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg