EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 млн. души спасени от ваксини за година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 млн. души спасени от ваксини за година

mail17:00 | 08.04.2010прегледи 885 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

В България рядко се предоставя актуална информация за възможностите за превенция чрез ваксинация, а хората, които сами търсят новости, често попадат на непроверени източници, твърдят лекари. Това е и един от мотивите за учредяването днес на „Българско сдружение за ваксинопрофилактика”, чиято основна цел ще бъде повишаване на здравословното състояние и грамотност на българите.
Оказва се, че в резултат от ваксините се предотвратяват 3 милиона смъртни случая за година, а 750 000 деца се спасяват от инвалидност.
Лекарите от новото сдружение представиха „неоспорими” по думите им факти, за ползата от ваксините.
Например ваксинацията премахва изцяло едрата шарка през 1980 г., от която са умирали над 5 млн. души годишно. А случаите на дифтерия (заболяване на горните дихателни пътища) са намалели от 55 000 до 688 души или близо 80 пъти, след въвеждане на ваксинацията.
Медиците съобщават още, че комплексната профилактика на рака на маточната шийка, включваща ваксинация, би намалила случаите на заболяването с над 95 %.
Детският паралич е бил причина за масови епидемии през XIX и XX век както в развитите, така и в развиващите се държави. След въвеждане на ваксинацията обаче, случаите на стотици хиляди заболели годишно са снижени до около 1000 болни в целия свят.
Между 2003 – 2005 г. в 25 държави, в които полиомелитът е бил изличен, той отново се е появил сред неваксинираното население. Полномиелитът (детският паралич) е остро вирусно заболяване с често поражение на нервната система. Понастоящем епидемични взривове има в Индия, Пакистан, Афганистан и Нигерия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg