EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

2.6 млрд. лв. дългове на граждани и бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2.6 млрд. лв. дългове на граждани и бизнес

mail14:15 | 12.03.2014прегледи 862 коментарикоментари 0


Банковите кредити и през 2013 година са най-голямата тежест, но и основен приоритет за плащане на българските домакинства. Това посочват от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) в анализа си за изминалата година. Според експертите семействата изпитват най-сериозни затруднения да платят заемите, изтеглени в предкризисните 2007 и 2008 година.
„В този период пазарът бе в еуфорията на бързия растеж на доходите и тогава бяха изтеглени сериозни по количество и обем кредити, които и до днес представляват най-голямата финансова трудност за домакинствата”, коментира Райна Миткова, председател на АКАБГ.
Другият съществен проблем на пазара на вземания е т.нар. „хроничен” длъжник - класически некоректен платец, стигащ до 9 задължения, който не плаща дълговете си, но успява да се сдобие с нови кредити, обикновено “бързи”, които също оставя необслужени. Въпреки тези проблемни точки, пазарът на събиране на вземания е белязан от по-скоро позитивни тенденции.
Данните на АКАБГ сочат, че възложените им дългове за събиране за 2013 се равняват на 2.688 млрд. лева. От тях 2.605 млрд. представляват задължения на физически лица, а бизнесът е възложил за събиране 19 млн. лева от местни фирми и 64 млн. лева от чужди контрагенти. Сред най-активните клиенти на колекторските агенции са банковите институции и телекомуникационните дружества, като двата сегмента съставляват близо 80% от всички възложени на агенциите вземания.

Очакванията на Асоциацията са българите да станат по-платежоспособни през 2014 година. От сдружението посочват, че още в първите два месеца на годината е регистриран ръст в събираемостта на задълженията с близо 3% в сравнение с януари и февруари на 2013 г., което се дължи най-вече на подобряване на плащанията при банкови продукти. „Това ни дава основание да смятаме, че българите постепенно стават по-платежоспособни и по-отговорни към погасяването на задълженията си“, отбелязва Райна Миткова. Според експертите позитивната тенденция се дължи и на подобряване на културата на плащане, както и на много по-прецизните критерии за оценка на кредиторите. Наблюдават се и признаци за раздвижване на кредитирането, което ще е още един положителен фактор. От сдружението очакват да станем свидетели и на възстановяване на някои ключови бизнес сектори като строителството, например, въпреки че в сектора на междуфирмената задлъжнялост сред най-проблемните области са свързаните със строителство, метали и транспорт. Наблюдаваният растеж на частните инвестиции ще даде пряк резултат върху събираемостта както при физическите, така и при юридическите лица.
Междуфирмената задлъжнялост е все още над 200% от БВП, въпреки очакванията за нейното намаляване поради плавното възстановяване на бизнеса в Еврозоната и респективно в България. Все още прилагането на структуриран подход при управление на риска при фирмените вземания е в прохождаща фаза на местния пазар. Добавената стойност по отношение на проучване, хеджиране на рисковете от неплащане и ефективни мерки по съдебно и извънсъдебно събиране тепърва ще набира скорост, тъй като резервите на фирмите са „изядени“ от кризата и ако искат да са конкурентноспособни и ликвидни, то е необходимо активно и систематично да прилагат мерки по управление на риска и събиране.zoom_sss
Ипотечните и потребителските кредити, както и сметките за ток са сред дълговете, които българските домакинства плащат най-стриктно, като забавянето им обикновено е признак на реален финансов проблем в семейството. Неплатените сметки за вода и парно са по-често срещан случай и съществена част от хората пропускат да ги включат в списъка си с месечни разходи по различни причини. Хората са започнали да плащат по-стриктно месечните си такси за кабелна телевизия и интернет. За сметка на това, задълженията за мобилни телефони са паднали в скалата на приоритетните плащания в този период.
Снимка: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg