EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

25 сек. за гранична проверка на летище "София"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

25 сек. за гранична проверка на летище "София"

mail15:45 | 28.08.2012прегледи 743 коментарикоментари 0


Само 25 секунди са нужни на пътник, пристигащ на Терминал 2 на летище София, за да премине през граничен контрол според МВР. Преминаването е от 7 до 10 секунди на пасажер, това обаче твърди Летище София.

От днес летището на столицата става единственото в страната, на което пътниците граждани на Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Конфедерация Швейцария, могат да преминат автоматична проверка на електронен граничен контролно-пропускателен пункт. Пасажерите сами решават дали да използват традиционния начин или автоматизираната система.

Четирите електронни гишета се намират на Терминал 2 и могат да се ползват от лица над 18 години. Проверката е чрез разчитане на биометричните данни (пръстови отпечатъци) в личните документи и лицево разпознаване. След поставяне на личната карта или паспорта в отвора на устройството, автоматично се извършва справка за автентичността им. Ако няма проблем, високотехнологичната система пропуска за сканиране и сравняване на моментната снимка и тази от документа. В случай на установени несъответствия, пътникът се блокира от устройството, което сигнализира на служителите на Гранична полиция.

 Такава система работи на летищата във Франкфурт, Амстердам, Лондон - Хийтроу, Португалия и на аеропорта в Хелзинки. Тя функционира 24 часа, позволява да бъде препрограмирана за други страни, които отговарят на изискванията и е част от програмите "Интелигентни граници". България е от първите държави, които я въвеждат.

 От 30 юни тази година, когато е започнал тестовият период, през гишетата са преминали 8 000 души. Установени са 13 лица, обявени за издирване и много пътници с невалидни документи.

Електронната система ще намали значително времето за проверка на пътниците и ще увеличи пропускателния капацитет на ГКПП Аерогара София. От друга страна ще осигури високо ниво на защита на външните граници. Новото оборудване ще оптимизира работата на граничните полицаи – един служител осъществява контрол на няколко електронни гишета. Системата подпомага събирането и обработката на статистически данни за пътникопотока, с което се повишава ефективността и се улеснява анализът на риска.


Проектът е финансиран със средства от Фонда за външни граници на Европейския съюз с възложител Дирекция „Международни проекти” към Министерство на вътрешните работи и бенефициент Главна дирекция „Гранична полиция”. Реализацията му от българския екип на Атос България отне рекордните 87 дни.
Въвеждането на автоматизиран граничен контрол поставя България сред държавите с висока сигурност на въздушните граници в Европа. Инсталирането на електронните гишета на летище София е потвърждение за ангажимента на страната ни към изискванията за присъединяване към Шенгенското споразумение.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039