EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

25 % от ракията трябва да е от винен дестилат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

25 % от ракията трябва да е от винен дестилат

mail12:15 | 27.09.2010прегледи 1577 коментарикоментари 0


25 % от съдържанието на произвежданата ракия у нас трябва да е от винен дестилат, а не от житен. В момента в съдържанието на ракията има само 10 % винен дестилат. Ако се докаже, че ракията ни е национален продукт и България е първата държава, която я произвежда, акцизът на ракията може да падне с 50 %. Това ще стане след като ЕК я одобри като национален продукт за България, както стана с горнооряховския суджук. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на откриването на гроздобера във винарна в Харманли преди ден, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.
Гроздовата реколта е по-слаба от миналогодишната, но е достатъчна, за да напълни бъчвите, каза министър Найденов. Той посочи, че българските вина трябва да излязат отново на световните пазари, защото през последните години ги загубихме с лека ръка. Според него цената на гроздето не е очакваната от производителите, но държавата не може да се намества в определянето й. Освен това има нереализирани количества вина от миналата година. Това, което държавата може да направи е да не  позволи нерегламентиран внос на грозде от трети страни.
Незнам дали бъчвите ще са пълни, защото реколтата е лоша, но важно е сърцата ни да са пълни, каза министърът на гостите, които бяха се събрали на днешния празник.
През миналата година засадените площи с лозя в страната са в размер на 97 935 хектара, а общият брой на лозарските стопанства е 75 210. Преработеното грозде за 2009 г. е 182 000 тона.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg