EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

2.42 млн. абонати ползват платена тв услуга

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2.42 млн. абонати ползват платена тв услуга

mail06:15 | 01.04.2021прегледи 1637 коментарикоментари 0


2.42 млн. абонати ползват платена телевизионна услуга в България, като 87% процента от тях имат сключен договор с доставчик. Данните от национално представително проучване на Alpha Research, изготвено по поръчка на Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори /БАБТО/, показват че между 120 000 – 314 000 домакинства ползват платена телевизия от нелегален доставчик.

Проучването е проведено през ноември-декември 2020 г. в малки и големи населени места в страната и дава моментна картина на пазара за проникването и обхвата на различни видове телевизионна свързаност, интернет потребление и пакетни услуги.

Данните от него показват, че пазарът се развива изключително динамично и поставя в силна конкурентна среда всички легитимни участници в него – както поради конкуренцията между тях, така и заради нелоялните практики на оператори в сивия сектор. Поради увеличението на интернет платформите за достъп до съдържание, потребителите стават все по-изискващи, отказващи да плащат за пакети програми, които реално не използват.

„Анализът на проучването показва колко трудно е да бъде направена реална оценка на пазара с толкова много на брой малки играчи. Това би могло да се случи единствено при пълно статистическо преброяване на населението. Именно затова данните от което и да било проучване не могат и не трябва да се вземат като база при договарянето на цена за абонат от продаващите съдържание. При силни големи играчи и ненаказано пиратското разпространение на съдържание, най-голямото предизвикателство за оцеляване стои пред легалния малък и среден бизнес. С развитието на технологиите все по-отчетливо място на пазара намира нов вид пиратство, предлагащо „безплатната телевизия“, чрез IPTV боксове в Интернет. Проучването показва, че от това се възползват минимум 120 000 домакинства. Този проблем ще продължи да се задълбочава и ще влияе на целия бранш, защото тези оператори не плащат авторски права, данъци, социални осигуровки, заплати. Алармираме за него, защото трябва да бъдат предприети     адекватни  действия от страна както на доставчиците, така и от институциите, предвид на променената технологична среда и развитие на пазара.“, коментира Ангел Василев председател на БАБТО.

Alpha Research отчитат три специфики на пазара за платена телевизия и интернет, които трябва да бъдат наблюдавани и взети предвид при анализа на данните.

1.Силна фрагментираност на пазара. Извън трите големи оператора (Виваком, А1 и Булсатком), които формират около 66% пазарен дял, десетина средни по-големина оператори, които заемат малко над 13%, съществуват още над 200 оператори, които си разпределят 20 % от пазара, като нито един от тях не надхвърля 1% от абонатите.  При над 5000 населени места в България и тази фрагментация на доставчиците, се затруднява проследяването на пазара.

2. Флуктуиращ сив „пиратски“ сектор, който приема различни форми и променя практиките си успоредно с технологичното и икономическото развитие на пазара. Щетите, които носи за пазара са с най-голяма икономическа тежест за по-малките легални доставчици, върху които големите телевизии прехвърлят своите очаквания за заплащане на права.

3. Ускорено проникване на нови технологии за стрийминг на съдържание, които изместват традиционните доставчици. На практика всички големи медийни компании развиват активно собствени платформи за директен стрийминг, чрез Интернет на своите канали и съдържание до крайни потребители, на абонаментен принцип. Според проучването услугите им се ползват от 8.75% или близо 170 000 домакинства, които гледат платена телевизия през Интернет устройства, а от стрийминг услугите се възползват над 300 000 домакинства като на най-голям интерес се радват HBO GO (6.10%), Diema Extra play (3.7%), Netflix (3%), Voyo (2.2%).

Данните за интернет свързаност показват, че 60% от българските домакинства получават сигнала по кабел, 9.4% ползват мобилен интернет през флашка или сим картата на телефона си,  а други 6.2% ползват само интернет на телефона от мобилния оператор.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886