EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2.4 млрд. евро за бюрокрацията в ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2.4 млрд. евро за бюрокрацията в ЕК

mail09:45 | 25.10.2010прегледи 407 коментарикоментари 0


Бюджетът на агенции и комисии в Европейския съюз е нараснал над три пъти през последните пет години - от 765 милиона евро през 2005 г. до 2,4 милиарда евро според бюджета на съюза за 2011 г., като това става въпреки налаганите мерки за икономии в страните членки заради икономическата криза.
Според европейската неправителствена организация Open Europe, която настоява за дълбоки реформи в Европейския съюз, само чрез разпускане или чрез намаляване на числения състав на агенциите и комисиите с дублираща се работа ще бъдат спестени над 700 милиона евро през 2011 г. Европейските данъкоплатци имат право да питат защо трябва да издържат непрекъснато набъбващата европейска бюрокрация, когато от тях непрекъснато се иска да затягат коланите. Още повече, че немалко от тези агенции са просто място за приказки или се занимават с маловажни проблеми, отбелязват от организацията.
Икономическият и социален съвет /ИСС/ на Европейския съвет с планиран бюджет от 139 милиона евро през 2011 г. и Комитетът на регионите /предлаган бюджет от 91 милиона евро/ упражняват много слабо върху вземаните решения в Европейския съюз. Въпреки това ИСС поддържа цял отдел, проучващ регионалната политика в съюза, което е задължение на Комитета на регионите, цялата тази "дейност" се дублира от Асамблеята на европейските региони, а в Европейската комисия пък има Генерална дирекция "Регионална политика" и комисар, отговарящ специално за тази политика.
Европейската Агенция по основните права с планиран бюджет от 20 милиона евро през 2011 г. дублира работата на Европейската комисия, в която има Генерална дирекция "Правосъдие, основни права и гражданство", ръководена от заместник-председателя на комисията Вивиан Рединг. Същевременно повечето страни в Европейския съюз поддържат институции, занимаващи се с човешките права. Заедно с това същата тази агенция дублира и работата на друга европейска институция - Института за равенство между половете с предлаган бюджет от 7,5 милиона евро през 2011 г.
Европейската фондация за подобряване на бита и условията за труд с предлаган бюджет от 20,4 милиона евро през 2011 г. функционира заедно с Европейската агенция за сигурност и безопасни работни условия с предлаган бюджет от 14,4 милиона евро. В работата си тези две агенции дублират в значителна степен дейността на Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и равни възможности" на Европейската комисия, за която се планира да разполага с бюджет от 11 милиарда евро през 2011 г.
Многобройни са примерите като тези и ако Европейският съюз намали с 30 на сто заетостта в европейските агенциите и комисии, ползата от чиято работа е съмнителна, могат да бъдат спестени по 709 милиона евро годишно, отбелязва Open Europe.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg