EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

24 месеца база за майчинските

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

24 месеца база за майчинските

mail09:40 | 28.10.2011прегледи 822 коментарикоментари 0


Паричното обезщетение за майчинство вече ще се изчислява на базата на доходите, които майката е получавала през последните 24 месеца, стана ясно след заседанието на Надзорния съвет на НОИ.
Надзорът на НОИ днес разгледа и прие Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. Именно в законопроектът е записано, че базата за майчинските се увеличава от 18 месеца, колкото е в момента на 2 години. Само преди една година тази база беше 12 месеца.
Увеличава се и базата за изчисление на болничните и на обезщетенията за безработица. В момента дневното парично обезщетение за безработица се изчислява като се вземат 60 % от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени осигуровки за последните 18 месеца. От следващата година ще се взима осигурителният доход от последните 24 месеца. За определяне на размера на болничните пък ще се взима доходите от последните 18 месеца, а не както е сега - 12 месеца.
"Бюджетът се прие. Това, което беше предложено беше прието. Нашата оценка на КРИБ е, че е консервативен така предложеният бюджет. Очевидно не можем да очакваме това, което искаме и не можем да си го позволим, защото сме в криза вече трета година", коментира след заседанието на Надзорния съвет Евгени Иванов от КРИБ.
"Приходите за следващата година са планирани по надежден начин. Ситуацията, която се намираме в момента няма да се повтори. Сега има неизпълнение от около 200 - 240 милиона лева", добави той. Като номинална цифра намалението на всички средства, заложени в бюджета на ДОО за обезщетения за майчинство е с 0.3 % . Парите за обезщетенията за безработица, обаче, ще бъдат с 13 % повече.
Работодателите са доволни, че се запазва схемата за изплащане на болничните. "За нас като работодатели е по-добре да остане този режим на изплащане на болничните, отколкото да се увеличат осигуровките", обясни Иванов. Сега работодателите плащат първите три дни от болничния в размер на 70 % от среднодневното възнаграждение./БГНЕС


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037