EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

23% спад на Гръцката фондова борса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

23% спад на Гръцката фондова борса

mail12:25 | 03.08.2015прегледи 1837 коментарикоментари 0


След като бе затворена за пет седмици днес Гръцката фондова борса отвори, като основният индекс на фондовата борса в Атина, ATHEX, се срина с 23%. Заедно с това акциите на четирите най-големи гръцки банки колабираха със спад от по 30%. Така се нанесе сериозен удар върху капитализацията им и ще увеличи нужната сума за тяхното рекапитализиране.

По данни на централната банка на Гърция, обемът на депозитите в гръцката банкова система е намалял от 178 милиарда евро в началото на ноември 2014 г. до 130 милиарда евро в края на юли 2015 г. От 48-те млрд. евро, изтекли от банките за този период, 70% са били изтеглени от граждани, 20% от търговски предприятия и 10% от държавата.

От днес отново ще може да се търгува с акции, облигации и деривативи при определени от финансовото министерство условия. Международни инвеститори също няма да срещат рестрикции, след като нямаха достъп до пазарите в страната от месец юни насам.
Подновяването на търговията идва след като премиерът Алексис Ципрас договори реформите, при които на Гърция ще бъде отпуснато финансиране в размер на 86 млрд. евро в следващите три години. В петък финансовият министър Евклидис Цакалотос заяви, че преговорите с тройката кредитори вървят в конструктивен тон.
Вицепрезидентът на Бундесбанк - Клаудиа Буш предупреди за негативни последици при евентуално излизане на Гърция от еврозоната, заявявайки, че това ще представлява първа стъпка за отмяна на европейската интеграция и за промяна на характера на единния валутен съюз.
Дискусиите около "Grexit" са изморителни, посочи Клаудиа Буш в интервю за немската финансова медия Boersen-Zeitung. Тя обаче допълни, че стартираните неотдавна преговори поставят Гърция на пътя да остане в еврото и в същото време изрази предпазлив оптимизъм, че Атина ще успее да постигне икономически обрат.

 

 


Тагове: Гърция, борса
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg