EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

22 споразумения Сърбия/Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

22 споразумения Сърбия/Китай

mail10:34 | 20.06.2016прегледи 1220 коментарикоментари 0


Сърбия и Китай сключиха 22 междудържавни споразумения на втория ден от посещението на китайския президент Си Цзинпин в Белград по покана на президента на Сърбия Томислав Николич, предаде ТАСС.
Главен документ по време на визитата е подписаният договор за всеобхватно стратегическо партньорство, подписи под който поставиха държавните глави на двете страни, съобщи РТС. Също така бяха подписани споразумения в областта на строителството, инфраструктурата, телекомуникациите, търговията, отбраната, средствата за масова информация, енергетиката, търговията, туризма. 
Двете страни придават голямо значение на споразумението за проектиране и строителство на участъка от магистралата Сурчин-Обреновац на коридор номер 10. Подписан бе също меморандум, който предвижда създаването на Център за сътрудничество в областта на транспорта и инфраструктурата между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Министрите на културата на двете страни подписаха програма за сътрудничество в областта на културата и изкуствата за периода от 2017 г. до 2020г. 
Си Цзинпин подчерта, че посещението в Сърбия и подписаните споразумения поставят отношенията между двете страни на по-високо равнище. Той отбеляза, че Сърбия е за Китай "искрен приятел и надежден партньор". Това се потвърждава от факта, че Сърбия стана първата страна в своя регион, с която Китай сключва споразумение за стратегическо партньорство, каза китайския президент. Китай иска да развива приятелски отношения със Сърбия, за да може двете страни да продължат да бъдат надеждни партньори, подчерта китайският лидер. Си Цзинпин заяви, че развитието на отношенията между двете страни е основано на взаимно уважение и принципите на равенство и суверенитет, а също обеща Китай да подкрепи усилията на Сърбия за присъединяване към ЕС.
Томислав Николич връчи на Си Цзинпин държавната награда Орден на Република Сърбия. Той каза, че Китай е силна опора за Сърбия, когато тя се сблъсква с политически проблеми. Николич специално благодари на лидера на КНР за това, че Китай не е признал едностранно провъзгласената независимост на Косово. Той потвърди, че Сърбия е готова за ново ниво на развитие на икономическото сътрудничество с Китай. Във връзка със сътрудничеството сръбският лидер отбеляза модернизирането на железопътната линия Белград - Будапеща и други транспортни проекти, подчертавайки, че това е шанс за развитието на целия регион и значителна стъпка за развитие на икономическото сътрудничество. Той също така изрази благодарност на китайския държавен глава припомняйки, че от 1999 г. Китай е предоставил на Сърбия хуманитарна помощ в размер на 32 милиона долара. Китайският президент се срещна и със сръбския премиер Александър Вучич, който след това обеща "още много съвместни проекти в инфраструктурата". Утре президентите на Сърбия и Китай ще посетят металургичното предприятие "Железара Смедерево". През април сръбското правителство продаде това предприятие на китайската компания "Хестил"./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1147