EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2032 – икономиките на Китай и Индия най-големи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2032 – икономиките на Китай и Индия най-големи

mail16:15 | 12.11.2012прегледи 578 коментарикоментари 0


Размерът на китайската икономика ще изпревари цялата еврозона тази година, а заедно икономиките на Китай и Индия до 20 години ще бъдат по-големи от САЩ, Япония и еврозоната, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от ДПА. ОИСР прогнозира значително прехвърляне на икономическа мощ към нововъзникващите икономики през идните 50 години. През 2011 година САЩ бяха най-голямата икономика в света с 23 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП), следваниот Китай и еврозоната с по 17 процента. До края на тази година се очаква Китай да измести еврозоната на трето място. Картината драстично ще се промени, посочва ОИСР в доклада "Поглед към 2060: Глобална визия за дългосрочния растеж". Прогнозира се, че Китай ще изпревари САЩ в значителна степен и ще стане най-голямата икономика в света през 2030 година, покривайки 28 процента от световния БВП спрямо 18 процента за САЩ, според ОИСР.
Китай и Индия заедно ще формират 39 процента от световната икономика през 2030 година спрямо 34 процента за САЩ, Япония и еврозоната, прогнозира организацията.

Китай ще продължи да има най-бързия темп на растеж до 2020 година, но след това ще бъде изпреварен от Индия и Индонезия, тъй като китайското население започва да показва признаци на застаряване, сочи докладът.
Индийската икономика е представена като вече изместваща японската по размер и доближаваща еврозоната. До 2060 година се очаква Индия да бъде втората по големина икономика в света, след Китай, с 18 процента от световния БВП спрямо 16 процента за САЩ и 9 процента за еврозоната.
Въпреки силния растеж на "догонващите страни" ОИСР предвижда разликата в жизнения стандарт между Запада и нововъзникващите икономики да остане трайно висока през идните пет десетилетия. Големите различия в образованието ще продължат в дългосрочен план, се отбелязва в доклада, като се допълва, че ключови образователни реформи в Бразилия, Китай, Индия и Индонезия биха могли да променят това.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg