EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2023: Видин със стратегия за енергиен преход

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2023: Видин със стратегия за енергиен преход

mail18:20 | 09.10.2020прегледи 821 коментарикоментари 0


До 2023 година Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход, каза заместник-кметът на Общината по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова. Тя участва в работна среща по проекта MAKING-CITY "Енергийно ефективен път за градската трансформация: осигуряване на положително бъдеще", който се реализира по Рамковата програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". "MAKING-CITY е мащабен демонстрационен проект, чиято крайна цел е в рамките на пет години, съвместно с 34 международни партньора, да бъде изготвена "Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година",каза за БТА Тодорова.
Този проект е от изключително значение за развитието на Община Видин в дългосрочен план, е категорична Тодорова. Стратегическият документ,който ще се изготви, ще позволи на Общината да кандидатства за членство в Конвента на кметовете. "Наличието на тези две условия - дългосрочна стратегия и членството в Конвента на кметовете, ще ни даде възможност да се възползваме от финансовия механизъм "Елена", който предоставя до 1 500 000 евро за изготвяне на технически проекти", обясни заместник-кметът и посочи, че за Общината е трудно да задели сама такива средства.
Даниела Костова, енергиен експерт от Клъстер "Зелена синергия", представи в детайли проекта MAKING-CITY. В него партньори са 34 общини и организации от Европа, с координиращ партньор Фондация "Картиф", Испания. Одобреният бюджет за Община Видин е 106 250 евро. Костова обясни още, че проектът се базира на концепцията за енергийно позитивни зони, които произвеждат нетни нулеви емисии на парникови газове и повече енергия, отколкото консумират. В град Видин са определени две зони - в ж.к. "Химик" и в ж.к. "Бонония", в които има концентрация на публични общински сгради (училища и детски градини).
Десислава Тодорова коментира, че Община Видин активно работи за постигане на по-голяма енергийната ефективност. Общината кандидатства по Норвежката програма с проект за подмяна на уличното осветление на четири квартала в град Видин. Десислава Тодорова посочи още, че на дневен ред пред община Видин стои и въпросът за използването на хидротермална енергия, в контекста на започналия процес по актуване на три минерални извора намиращи се на територията на общината - във Видин и в селата Сланотрън и Градец.
В Община Видин се изпълнява и иновативния за България проект, който предвижда създаване на т.нар. One-stop-shop (обслужване на едно гише) за саниране на жилищни сгради. Идеята е да бъдат сформирани центрове, които да предоставят такава услуга на гражданите. Проектът е финансиран по програмата "Хоризонт 2020" и е с водещ партньор Падова, Италия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg