EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

2019: Нови заводи & кадри срещу рецесията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2019: Нови заводи & кадри срещу рецесията

mail09:00 | 26.12.2019прегледи 6230 коментарикоментари 0


Екип EconomyNews.bg 

„Продължавайте да строите, рецесия така се бори – с нови заводи, квалифицирана работна ръка и възнаграждения, които да подхождат на хората”.

Б.Борисов, министър-председател на Р България

Влошаване на световната икономика и без очаквания за съществено възстановяване на европейската – така анализатори и международни институции очертават стопанската картина през следващите месеци.

На този фон прогнозите за България са по-скоро добри.

Европейската комисия очаква ускоряване на темпа на растеж на българската икономика тази година до 3,6% спрямо 3,1% миналата година, се посочва в есенните прогнози на институцията. Еврокомисията прогнозира забавяне на българската икономика до 3% догодина и до 2,9% през 2021 година. Но въпреки забавянето на растежа, нивото остава близо до потенциала.

Според Световната банка раcтeжът нa бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa щe дocтигнe 3,2% пpeз 2019 г. Oчaĸвaниятa зa cлeдвaщитe двe гoдини ca зa 3% и 3,1%. Двигател ще бъде крайното потребление, но се очаква и повишение на инвестициите. 

Министър-председателят Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов не крият, че също се тревожат за рецесията, в която светът влиза.

Цитат: „Но ако се тревожиш, ще спреш да работиш и нищо добро не те очаква“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов при откриването на поредния огромен завод у нас, в който са инвестирани милиони.

А тази година инвестиции не липсваха – почти всеки месец, дори седмица се откриваше нова мощност.

Факт: Два пъти и половина е ръстът на преките инвестиции у нас за първите девет месеца на годината според данните на БНБ. За януари – септември 2019 г. ПЧИ в страната нарастват със 714.5 млн. евро. 

Автомобилната индустрия и тази година беше отличникът, но безпрецедентно събитие за последните четири десетилетия може би заслужава да бъде отбелязано най-напред.

Злато

Крумовград. Първият нов рудник в България за последните 40 години, разработен от „Дънди Прешъс Металс”, беше официално открит на в Крумовград. Инвестицията до момента е 280 млн. лв. Близо 300 души вече работят в рудник „Ада тепе“ и обогатителната фабрика, като 90% от тях са местни жители. Предвидени са 17 млн. лв. за развитие на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, спорта и опазване на културното наследство. Съвместно с община Крумовград компанията създаде фонд за подпомагане на микро, малък и среден бизнес за насърчаване на предприемачеството на територията на общината. Финансовият ресурс на фонда е 5 млн. долара в следващите осем години.

Технологична новост в сферата на опазването на околната среда в минната индустрия е изграденото от „Дънди прешъс металс” ЕАД Интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци, което осигурява пълно рециклиране на производствените води и прогресивна рекултивация.

Средната работна заплата в рудника е над 2700 лв., като най-ниската е 1600 лв. Очаква се от този рудник в рамките на 8 години, за колкото е концесията, да се добият 25 тона злато.

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс” в България. Компанията стартира дейността си в страната преди 15 години. През този период инвестира в модернизацията на подземния рудник Челопеч, превръщайки го в най-модерното минно предприятие в България. Екипът от български специалисти, който днес работи в компанията е на световно ниво.

Автомобили & части

Петрич. АББ откри своята най-нова производствена база в България, построена върху обща площ от 7 400 кв.м. Инвестицията в Петрич е в размер на 7 милиона лева, създават се нови 420 работни места в областта на производството на продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане.

Пазарджик. Беше открит завод за производство на автомобилни части на германската фирма Kostal. Новите производствени площи са 13 000 кв. м. В новия завод ще бъдат разкрити нови 1200 работни места.

Куклен. Инвестицията във високотехнологичен завод с турско-немски капитали е 12 милиона лева, а в предприятието ще бъдат наети 100 специалисти. Те ще правят цифрово-програмни машини, които ще се изнасят в цял свят. Промишленият район около Куклен вече има 9 фабрики. В зоната продължава строителството на турски завод за фарове на Мерцедеси. До края на т.г. ще започне пробното им производство, а серийното - през декември 2023 г. В първия завод за фарове ще бъдат назначени 140 души - инженери и средни техници.

Село Бенковски, община Марица: Волво Груп България откри нов собствен сервизен център до Пловдив. Инвестицията в него е 3,8 млн. лева. Базата се простира на терен от 23 декара в непосредствена близост до АМ Тракия (120-ти км, до село Бенковски, община Марица). В центъра ще се извършва обслужване, сервизиране и продажба на пълната гама товарни автомобили от марките Volvo и Renault. Капацитетът на обслужване ще бъде близо 5000 камиона годишно, като ще може да се работи по 9 камиона едновременно. Сервизът ще разполага с модерно оборудване по утвърдените глобални стандарти на компанията. В него ще има три проходни канала и три диагностични стенда. Складовата база ще предлага големи наличности на резервни части и ще осигурява доставка в рамките на 24 часа. 

Ловеч: Заводът на Voss Automotive край с. Баховица започно производство на автомобилни детайли. Съоръжението ще произвежда CSR детайли за изпускателни системи, които намаляват вредните вещества в изгорелите газове от дизеловите двигатели. В завода работят около 100 души. Техният брой ще се увеличи до 1000 в края на 2020 г. Планираната инвестиция в оборудване е 15 млн. евро.

Враца: Нов завод за проводници и електронни компоненти за пренос на данни за автомобили. Инвестицията е близо 22 милиона лева на немската компания "МД Електроник". Производствената сграда и съпътстващата я инфраструктура ще бъдат изградени върху общински терен, закупен от инвеститора за над 1,1 милиона лева. Производството се предвижда да започне през 2020 година. Първоначално в него ще бъдат заети 300 служители и работници, като инвестиционните намерения на немската компания да развива проекта и да бъдат достигнат 1000 работни места.

Русе: Втора фабрика за авточасти на германската Witte в Русе. След нова инвестиция от 20 млн. евро производителят на заключващи компоненти планира ръст на приходите до 200 млн. евро и на служителите до 1500 след три години. С този оборот заводът в дунавския град вероятно ще влезе в топ 5 на българските машиностроители. Освен досегашните заключващи механизми и свързани компоненти, които русенският завод прави за Volkswagen, Ford, Volvo, Daimler, BMW, General Motors, Toyota, сега ще има и нов продукт. Част от новото производство ще е на предни и задни видеокамери за новата S класа на Mercedes. За миналата година приходите на компанията са 100 млн. евро, а за 2019 г планът е да достигнат 126 млн. евро и през следващите две години се очаква да бъдат достигнати 180 - 200 млн. евро.

Отбрана

Лясковец. Нов машиностроителен завод. Собственик на новия завод е компанията “Армако” АД, която има 20-годишен опит в областта на отбранителната промишленост. Дружеството притежава пълен лиценз за износ и внос на оръжия и специално оборудване, за трансфер на оръжия, както и брокерска дейност с трети страни на оръжия и специално оборудване. Предприятието в Лясковец ще произвежда детайли, възли и елементи от стомана. Производствената база е разположена върху терен от близо 14 декара. Върху него е изградена едноетажна сграда с площ от около 2400 кв.м, както и триетажна административна част. В завода се очаква да работят близо 200 души.

Консерви, санитария, каучук

Село Стряма. В индустриалната зона Раковски до пловдивското село Стряма започна работа нова консервна фабрика - "Траки". Проектът за изграждане на фабрика за производство на консерви и хладилни камери за съхранение на селскостопанска продукция възлиза на 4.7 млн. евро, съобщи Стайко Тодоров - собственик и управител на "Щром" ЕООД, която е инвеститор в новата мощност. Основните продукти на новото предприятие са стерилизирани корнишони, печена и белена червена капия - в буркани и замразена, и различни видове лютеница, а капацитетът е 5 милиона буркана годишно и около 600 тона замразени зеленчуци. Консервна фабрика "Траки" осигурява пълна заетост на 20 души, а през лятото и есента - сезонна заетост на 100-150 работници. Основният екип обслужва 10 технологични линии.

с. Карапелит, област Добрич. Нов цех за екстракция в завода за олио Инвестицията е над 3 000 000 евро. В завода работят повече от 200 души. Заводът произвежда от семето до олиото в бутилка като месечно износът достига 3 000 000 литра. Годишно в завода се преработват по 150 000 тона слънчоглед от реколтата от маслодайната култура  в Добричкия регион.

Пещера. Беше открит завод за фармацевтични продукти и фуражни добавки. Общият размер на инвестицията е 300 млн. лв., от които 200 млн. лв. са осигурени със заем по плана „Юнкер“. Разкриват се над 200 нови работни места за висококвалифицирани работници и специалисти в сферата на биотехнологията, химията и инженерството.

Севлиево. Официално беше открит модернизирания завод за санитарна арматура „Идеал Стандарт – Видима“ в Севлиево. През последните 3 години компанията е инвестирала в модернизация над 62 милиона лева., а за цялото си съществуване от 1992 г. – над 300 милиона лева. Обновяването на завода ще доведе до увеличаване на капацитета на 6,5 млн. бр. продукти. В компанията работят 3200 души, а иновативните продукти се изнасят в над 100 държави.

Пловдив. Компанията „Керамик груп” ЕООД Пловдив направи първа копка на завод за производство на мебели за баня. Инвестицията е на стойност 5 млн. лева изцяло собствени средства на дружеството. Заводът за мебели за баня е на разгъната площ от 10 000 кв. м.

Кърджали: Откриване на корпус от завод за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки. Проектът е финансиран от турски холдинг, собственик на пет такива завода у нас и с планове за шести. Холдингът е създаден с капитали от Турция, производството му в България надхвърля 400 милиона лева, а амбицията е скоро то да достигне един милиард лева. За него работят над 2 500 души, предстои изграждането на още един завод край Враца с хиляда работни места.

Враца. Започна изграждането на завод за производството на каучукови и пластмасови съединения за автомобили от различни марки и модели, в което холдингът "Теклас" ще вложи 30 милиона лева. Работните места в него ще бъдат първоначално 500, с перспектива да станат 1000.

Перник. Trelleborg Sealing Solutions Pernik откри новата си производствена сграда. Компанията, част от глобалния концерн Trelleborg AB, е специализирана в производство на технически изделия от течен силикон. Новопостроеното разширение добавя над 1000 кв. метра производствена и складова площ към съществуващото предприятие. Производствената база на Trelleborg Sealing Solutions Pernik е открита през 2010 г., а преди година започва строителството на новата сграда. Инвестицията в разширението е на стойност над  4 млн. евро. В предприятието се произвеждат уплътняващи изделия, използвани в автомобилостроенето, медицинската и санитарна техника и оборудване, домакински електроуреди, грижа за бебета и др. Освен  силиконовите детайли, в завода се изработват и самите матрици за тяхното производство. Към момента в него работят около 150 души, като през следващите 3 години ще бъдат открити 60 нови работни места.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg