EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2016 г. рекордна за рециклирането

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2016 г. рекордна за рециклирането

mail09:05 | 31.05.2017прегледи 2226 коментарикоментари 0


2016 е година на рекордите по отношение на рециклираните количества отпадъци. Над 187 хил. тона са били рециклирани общо от петте организации, лицензирани в България. България се утвърждава като лидер и съседни държави проявяват все повече интерес към българските компании и заводи, съобщи изпълнителният директор на Екопак Тодор Бургуджиев.

През настоящата година още 22 общини ще се включат в системата на компанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки и така общият им брой става 86. Общо 1,5 млн. лв. е инвестицията за контейнери в новоприсъединилите се общини и за подмяна на старите в останалите. Всичките 2500 контейнери занапред ще бъдат тип иглу, тъй като капацитетът им за поемане на отпадъци е по-голям.

Сред общините отличници са Свиленград и Бургас.

В Свиленград успешно работи програма за разделно събиране на отпадъци „от врата до врата”. До момента на частни къщи са били предоставени 100 контейнери, чието събиране се е извършвало два пъти месечно. През 2017 г. програмата се разширява до 1000 домакинства в града. Съществена е ролята на Общината, която освен че има специална Програма за опазване на околната среда 2014-2020 г., играе активна роля в убеждаването на хората от ползите за разделно събиране, обещава по-ниски данъци за тези, които го правят, и санкционира неизпълняващите ангажиментите.

Ангажираността на общините е едно от условията на Екопак за партньорство с местните власти, продиктувано от горчивия опит със Златоград и Божурище. Там пилотно са били раздавани чували за разделно събиране, но резултатът е нулев. Бургас е лидер по отношение на чистота, събиране на отпадъци, стимули и санкции, призна Тодор Бургуджиев. Още много обаче има да се работи в София, където компанията покрива шест района.

Любопитен проект за разделно събиране в сферата на ХоРеКа обаче е реализиран и продължава да се развива в столичните райони Младост и Студентски град, където има концентрация на заведения. Ежедневно през тях минава специализиран транспорт, който събира отпадъците им. Като стимул да се присъединят към проекта, се поемат разноските за интернет.

Големи инвестиции са направени и за т.нар. заключващи системи срещу улични събирачи. За над 70 хил. лв. са монтирани такива системи на повече от 800 жълти контейнери, чийто отпадъци са най-скъпи за предаване за рециклиране.

През миналата година бяха вложени 2,5 млн. лв. в първата в страната инсталация за сортиране на стъкло по цвят в с. Равно поле. Тя има капацитет да обработва 100 тона стъклени опаковки на ден. През 2017 г. ще бъдат инвестирани още 1,1 млн. лв. в изграждането на нова инсталация за сортиране на пластмаса и хартия в София.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144