EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2014 – единен енергиен пазар в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2014 – единен енергиен пазар в ЕС

mail13:50 | 02.02.2011прегледи 532 коментарикоментари 0


ЕК ще предложи на Европейския съвет обособяването на единен енергиен пазар в ЕС да приключи до 2014 година, се посочва в съобщение на комисията по повод предстоящата среща на правителствените ръководители в Брюксел в петък.
Комисията смята, че до 2015 г. в ЕС не трябва да има страна, останала извън общата мрежа за пренос на електричество и газ. Страните следва да премахнат възможните технически пречки пред осъществяването на идеята, както и да се ангажират, че в случай на криза на енергийния пазар ще осигурят средства за необходимата инфраструктура. Плановете за близкото бъдеще в тази област предвиждат изграждането на "умни" мрежи за пренос, нови технологии за спестяване и съхранение на енергия, биогорива, "умни" градове. В документа се посочва, че над половината от горивата, използвани в ЕС, са от внос.
Комисията отбелязва, че се работи по стратегически партньорства, които да осигурят нови трасета за енергийни доставки, включително по Южния коридор - за доставки на газ, както и от Южното Средиземноморие - за слънчева енергия и газ. Комисията добавя, че на този етап е постигнато синхронизиране между страните от ЕС по начина на водене на преговори за доставки на горива със страните, които ги произвеждат. По втория приоритет в предстоящата среща - ролята на иновациите, ЕК отбелязва, че в ЕС ще бъдат необходими над един милион заети в тази сфера. По статистически данни в бизнеса с научни изследвания Европа изостава от САЩ и Япония. От 1995 г. насам в тази област в ЕС и САЩ са инвестирани съответно 50 и 60 процента повече средства, но в същото време страните от Азия са утроили инвестициите в тази област. ЕС разглежда ролята на технологиите като основен приоритет в стратегията Европа 2020, тъй като я намира и за тясно свързана с процеса на осигуряване на енергия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg